NEGOCIACIÓ CONTRA RELLOTGE

ERC garanteix l'abstenció als pressupostos de Colau

Alfred Bosch pacta un servei funerari de baix cost que es posarà en marxa aquest estiu i que desterra la idea de crear una funerària pública

Els republicans han pactat que la cerimònia i l'enterrament costi com a màxim 1.800 euros i que només es pagui a part la sala de vetlla

zentauroepp40666679 alfred bosch180124123914 / FERRAN SENDRA

zentauroepp40666679 alfred bosch180124123914
zentauroepp41762166 el president del grup d erc a l ajuntament de barcelona  alf180124124517

/

1
Es llegeix en minuts

ERC garanteix la seva abstenció en la votació dels pressupostos del govern d'Ada Colau que se celebrarà aquest divendres. Així ho ha anunciat el seu cap de files, Alfred Bosch, que ha explicat que han arribat a un acord amb Barcelona en Comú (BC) per rebaixar el cost dels serveis funeraris a partir d'aquest estiu i desterrar de moment la idea de crear una empresa pública, que s'hauria allargat fins al 2022, ha advertit.

"Volíem mesures immediates i fa temps que hi treballàvem", ha exposat el líder republicà en una compareixença acompanyat de la regidora responsable del tema, Trini Capdevila. El pacte a què han arribat amb l'executiu de Colau i que garanteix l'abstenció dels seus cinc representants consisteix que l'ajuntament desplegarà una fórmula per la qual els ciutadans pagaran 1.800 euros per la recollida del difunt, el taüt, el trasllat al cementiri amb un cotxe i la cerimònia. Cementiris de Barcelona s'ocuparà del tràmit.

Sense sala de vetlla

El que no entrarà en aquest preu, que inclou l'IVA del 21% que té aquest tipus de serveis, és la sala de vetlla, ha concretat Capdevila. Si la família vol una sala per vetllar el mort, el cost s'incrementarà fins als 2.400 euros, encara que els republicans han explicat que no tothom les vol. No obstant, actualment és obligatori pagar per disposar-ne. 

Aquestes noves condicions s'aplicaran a partir del mes de juny al cementiri de Montjuïc i s'ampliaran a la resta d'equipaments funeraris de Barcelona (les Corts, Sant Andreu, Sants, el Poblenou i Sarrià-Sant Gervasi) a l'estiu. D'aquesta manera, han insistit els regidors d'ERC, s'avança en una tarifació molt més social per a aquells veïns que optin per aquesta alternativa.

Com a mínim 4.000 euros

Notícies relacionades

Durant els últims dos anys, han recordat, el debat amb l'equip de govern de Colau ha sigut la creació d'una empresa funerària pública, com a via per abaratir un servei que com a mínim representava un desemborsament de més de 4.000 euros. Capdevila ha subratllat que el fet de construir sis sales per vetllar els difunts era una idea "insuficient".

Amb l'abstenció d'ERC a BC només li falta assegurar que el PDECat s'abstinguiPDECat s'abstingui, fet que Xavier Trias va fiar dies enrere a la rebaixa del cost de les guarderies i a alentir el projecte del tramvia. El que encara és una incògnita és saber què passarà amb els seus exsocis del PSC i el regidor no adscrit Gerard ArdanuyLa mateixa alcaldessa ja va dir dies enrere que comptava amb aquestes abstencions per garantir que la ciutat "no es pari".