Consulta ciutadana

El carrer de Secretari Coloma tornarà a dir-se de Pau Alsina

Els veïns de Gràcia ho han decidit en una consulta ciutadana que ofereix un 65% de vots a favor

De Coloma va firmar l'ordre d'expulsió d'Espanya dels jueus; Alsina va ser el primer obrer diputat a Espanya

zentauroepp41403225 secretari coloma171223185052

zentauroepp41403225 secretari coloma171223185052

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Els veïns del carrer del Secretari Coloma ja no ho seran més: la via tornarà a rebre ben aviat el nom de Pau Alsina. El canvi s’obrarà gràcies a la consulta que l’ajuntament va convocar perquè els residents al carrer tinguessin l’última paraula. I la majoria, un 65% del peculiar cens, ha optat per Alsina. El consistori va enviar una carta a tots els que podien votar convidant-los a respondre amb un sí o un no a la pregunta de si volien que el carrer tornés a dir-se Pau Alsina, com va passar fins al 1939. De 2.201 destinataris van respondre 1.041. D’aquests, 654 s’han pronunciat a favor, 372 en contra i 10 vots han sigut nuls.

En el comunicat en què informa del resultat, el consistori precisa que la petició d’una modificació d’aquest tipus només s’accepta en casos que es considerin justificats per criteris tècnics, històrics o de ciutadania. En aquest cas, han de ser els històrics els que primen. El ja extitular del carrer era Joan de Coloma, secretari dels Reis Catòlics, nascut a Borja, Aragó, el 1442, i mort a Saragossa el 1517. Com a alt funcionari de la cort dels Reis Catòlics, De Coloma va firmar l’ordre d’expulsió d’Espanya dels jueus, tot i estar casat amb una jueva conversa.

Va néixer humil, va morir ric

A aquesta medalla se li afegeix que fos l’introductor de la Santa Inquisició a Catalunya després d’afavorir la creació del tribunal. D’origen humil, va morir molt ric. Va aconseguir convertir-se en l’home de confiança de Joan II d’Aragó, pare de Ferran el Catòlic, i després d’aquest i de la seva dona, Isabel la Catòlica. De Coloma va participar en la negociació prèvia al primer viatge de Cristòfor Colom a Amèrica: ell va redactar les Capitulacions de Santa Fe. 

Notícies relacionades

El seu nom va passar a batejar el carrer després de la guerra civil, quan l’incipient règim franquista va canviar el nom de gairebé totes les vies de la ciutat al seu gust. Fins llavors, es deia Pau Alsina, en homenatge a un obrer tèxtil, del ram de la seda, que va prosperar en política. Nascut a Barcelona el 1830, on va morir el 1897, va ser el primer obrer que es va convertir en diputat a les Corts. Va resultar elegit en les Corts constituents de 1869, després de la revolució de 1868 que va posar fi al regnat d’Isabel II i va marcar l’inici del Sexenni Democràtic. També va ser senador i es va presentar a unes eleccions municipals a Barcelona. Amb el temps va tornar a treballar d’obrer tèxtil i quan va morir era conserge en un museu.

Els veïns no només han reclamat el canvi de nom del carrer, també el de l’institut del barri que porta el nom de Coloma. Una decisió que no es veu afectada per la consulta convocada pel consistori que ha esborrat del nomenclàtor un considerable malvat me­dieval.