HOMICIDI

L'autòpsia avala que Lanza va atacar la seva víctima a Saragossa a traïció

El cos de l'agredit presenta dos forts cops a la part posterior del cap

El detingut, ja condemnat per deixar tetraplègic un urbà a Barcelona, passarà aquest dijous a disposició judicial

3
Es llegeix en minuts
L. M. Gabás / F. Mantecón

L’autòpsia practicada ahir a Víctor Laínez, el veí de Saragossa de 55 anys mort presumptament com a conseqüència d’una agressió comesa per Rodrigo Lanza divendres passat, avala la tesi que l’atac que li va causar la mort va ser a traïció, per l’esquena. Segons ha pogut saber El Periódico de Aragón, la víctima presentava dos forts cops a la part del darrere lateral del cap, que quadrarien amb un primer impacte que el va fer caure i un segon impacte que li va causar el fort traumatisme cranioencefàlic que el va deixar en mort cerebral.

També presentava altres contusions al cos, fins i tot vèrtebres trencades, però no es descarta que això correspongui a la llarga i infructuosa reanimació cardiopulmonar a la qual el van sotmetre els sanitaris per reanimar-lo.

Agressió per l'esquena

L’atac va passar quan Laínez,  membre del grup motard Templarios, era sol al bar El Tocadiscos, al qual va entrar Lanza acompanyat per un altre home (ara imputat per no ajudar la víctima) i dues dones, que ja estan identificades. En un moment determinat, segons fonts de la investigació policial, aquest grup va començar a increpar Laínez per la seva indumentària, en particular per uns tirants amb la bandera d’Espanya que lluïa el difunt, dient-li «fatxa».

Davant els insults, segons indica la investigació, Laínez, militant de Falange Española de las Jons (FEJONS) des de la dècada de 1980, segons va publicar ahir FEJONS al seu compte de Facebook, va decidir abandonar l’establiment, sense que arribés a haver-hi ni baralla ni agressió. 

Va ser en el moment en què la víctima travessava el llindar de la porta per accedir al carrer quan, suposadament, Lanza s’hi va acostar pel darrere i li va donar un cop amb un objecte contundent que encara no s’ha trobat. El Grup d’Homicidis de la Policia Nacional considera la hipòtesi que Lanza portés a sobre l’objecte utilitzat i que aquest podria ser un puny americà.

Natural de Terrassa

Després de caure a terra Laínez, Lanza i els seus amics van abandonar el local i van deixar la víctima inerta. Els sanitaris que es van presentar al lloc dels fets no van poder reanimar-lo, va quedar en mort cerebral i, dimarts, van decidir desconnectar-lo de les màquines que li mantenien la respiració. Després de l’autòpsia, el cos de Laínez va ser traslladat dimecres per a la vetlla al cementiri de Torrero i avui serà enterrat a la localitat saragossana de Litago, d’on era originària la seva família, tot i que ell na néixer a la ciutat catalana de Terrassa. 

Lanza, detingut dilluns com a presumpte autor material de l’agressió, continua als calabossos de la Policia Nacional, en què esgotarà les 72 hores permeses per la llei fins a passar a disposició judicial dijous. Així mateix, la seva família i amics han emès un comunicat lamentant la mort de la víctima, pregant «prudència» davant les diferents informacions difoses i assegurant que no va poder ser assistit per la seva advocada durant la seva detenció. 

Amb feina i casa a la ciutat

Fonts de l’entorn del detingut Rodrigo Lanza han explicat que des que es va traslladar a Saragossa, on havia arribat des de Barcelona després de complir una condemna de presó entre els anys 2006 i el 2012 per haver deixat tetraplègic un guàrdia urbà durant uns alter-

cats que hi va haver en una casa okupada del carrer de Sant Pere Més Baix el dia 4 de febrer del 2006, vivia a la ciutat aragonesa amb normalitat, tenia una feina i casa al barri de La Magdalena, on van passar els fets.

Notícies relacionades

Lanza era assidu del Centro Social Okupado Kike Mur situat a l’antic solar de la presó de Torrero, però han aclarit que no hi vivia, ja que es tracta d’un local que només s’utilitza per a conferències, assemblees i cinefòrums, no d’una casa okupa com a tal. El documental Ciutat morta, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, va qüestionar amb gran impacte social la investigació policial i el procés judicial que van portar Lanza i Patricia Heras, que posteriorment es va suïcidar, a la presó.  

La família del difunt es presentarà com a acusació particular en el judici per la seva mort i demanarà que es condemni Lanza pels delictes d’assassinat i odi, «si s’acredita que realment l’origen de l’agressió va ser l’exhibició d’un símbol legal com la bandera nacional», segons va declarar el seu advocat. 

zentauroepp28400172 rodrigo  lanza171212192609

zentauroepp28400172 rodrigo lanza171212192609