'MATCHFUNDING'

L'Ajuntament de Barcelona assaja el finançament de projectes compartit

Impulsa un programa d'iniciatives d'economia social que puguin ser finançades a mitges entre particulars i l'Administració

zentauroepp35430696 barcelona 08 09 2016 barcelona el parque de la trinitat se r171208140648

zentauroepp35430696 barcelona 08 09 2016 barcelona el parque de la trinitat se r171208140648 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Barcelona està provant el matchfunding com a mitjà per finançar de manera compartida projectes de proximitat a partir de l'interès que generin entre els ciutadans.

La iniciativa, anomenada Conjuntament, la desenvolupa el consistori amb la Fundació Goteo i Barcola, i pretén impulsar l'emprenedoria social als barris de Barcelona a partir dels projectes que trobin més suports. Fins al dia 4 de desembre, quan s'acabava el termini de presentació de propostes, s'hi han presentat 66 projectes que s'oferiran al finançament ciutadà a través de la plataforma de crowfunding Goteo. 

Sobre els 24 projectes més populars i que més diners hagin recollit, l'Ajuntament aportarà la mateixa quantitat que hagin posat els particulars fins a una aportació màxima de 4.000 euros per iniciativa. La campanya té una bossa de diner públic de 96.000 euros, que suposaran una aportació, mig pública, mig privada, d'uns 200.000 euros.

Economia dels comuns

La iniciativa ha sorgit del grup de treball Barcola, dedicat a la coproducció de polítiques públiques d'economies col·laboratives i comunitàries. La campanya Conjuntament està impulsada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa. La Fundació Goteo s'encarregarà d'ajudar els promotors dels projectes a desenvolupar-los, presentar-los davant la plataforma, crear un pla de comunicació per explicar-los als possibles contribuents i gestionar-los després de forma sostenible. Per això farà sessions formatives als impulsors i els acompanyarà en la planificació d'objectius.

El mètode de finançament matchfunding (finançament per aparellament) ja funciona en altres ajuntaments i és un dels projectes de l'economia dels comuns. Segons els seus impulsors, està pensat per finançar cooperatives i projectes d'economia social com dinamitzar locals buits o àrees de baixa activitat econòmica, vendre productes sostenibles o de proximitat i afavorir col·lectius amb vulnerabilitat ocupacional.

Notícies relacionades

En la convocatòria que es va tancar el dia 4, hi havia dos apartats: un per a emprenedors socials de proximitat i l'altre dirigit a "cooperatives de consum agroecològic, xarxes d'intercanvi i bancs del temps, projectes de moneda social, horts comunitaris, experiències de vivenda cooperativa, projectes de provisió comunitària d'atencions i grups de criança compartida", entre altres propostes.

La contribució a cada projecte està previst que comenci el març del 2018.