Un mort en l'incendi d'un pis al Putxet, a Barcelona

Un noi està ferit amb cremades molt greus

Els bombers desallotgen tot l'immoble i analitzen l'estructura de l'edifici

jjubierre40770652 incendio en piso calle saragossa foto ferran sendra171101112450 / FERRAN SENDRA

jjubierre40770652 incendio en piso calle saragossa  foto ferran sendra171101112450
jjubierre40770665 incendio en piso calle saragossa  foto ferran sendra171101112457
jjubierre40770670 incendio en piso calle saragossa  foto ferran sendra171101112503
jjubierre40770667 incendio en piso calle saragossa  foto ferran sendra171101112507
jjubierre40770470 barcelona  1 de noviembre de 2017  incendio en la calle zara171101102045

/

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez

Reconfortava, tot i la tragèdia, veure com el jove la feia somriure. Quatre hores abans, aquella dona asseguda en un banc del carrer, tapada amb una manta, havia perdut el seu pare, amb qui vivia al setè pis. El noi, un membre del Servei d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), li parlava amb tendresa i sense presses, amb el braç esquerre envoltant-li l’esquena i gesticulant amb l’altra mà. Com intentant evadir-la. Succeïa al barri del Putxet, després que s’iniciés un foc molt violent. Al carrer de Saragossa, una de les mil cantonades de General Mitre.

La víctima mortal, un home de 93 anys, no es va poder escapar de les flames, que es van originar al sisè pis per causes que encara es desconeixen. Un veí va intentar donar un cop de mà per treure’l de la vivenda. I ho volia fer malgrat l’intens fum. Però a l’obrir una porta, l’aire va alimentar el foc i l’avi se’ls va escapar de les mans. Els bombers el van trobar en aquell passadís, ja sense vida. Diuen els que el coneixien que era un home vital a qui li agradava pintar. I que no tenia problemes de mobilitat més enllà del que s’hauria d’esperar d’un respectable nonagenari.

Als peus de l’edifici, bombers, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i SEM s’esforçaven per controlar l’incendi, tallar el trànsit i començar a atendre els ferits. Un veí del sisè pis, un jove de 18 anys, va resultar ferit greu, 12 residents més van ser traslladats a centres hospitalaris amb pronòstic lleu i sis més van ser atesos a la calçada o als seus domicilis. Bàsicament, inhalació de fum i crisis d’ansietat. Quatre persones van ser confinades en un racó de la finca davant la impossibilitat d’accedir fins al lloc mateix per rescatar-les. Finalment, van poder baixar al carrer sense problemes una vegada es va obrir una via d’escapament segura.

Els veïns de l’edifici afectat, 16 pisos en total, es van apilonar en una finca adjacent de la ronda de General Mitre. Dia festiu, així que alguns anaven vestits amb el que es porta a aquella hora del matí: pijama i dessuadora. Especialment inquiets estaven els propietaris de les plantes sis i set, a més a més de l’àtic, els apartaments dels quals han quedat seriosament perjudicats. 

Ho va confirmar el cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, Ivan Novo, que va explicar que els efectius es van trobar a l’arribar-hi amb un foc «totalment desenvolupat». Testimonis de primera hora així ho van ratificar. Entre els curiosos que eren a l’altre costat del carrer, molts havien presenciat les «enormes flames que sortien de la part de dalt». Potser per això, per l’espectacularitat i per com era d’aparatós l’incendi, es van desplaçar fins al lloc 15 dotacions de bombers i 14 ambulàncies, a més a més d’una trentena d’agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. Un desplegament que es veu poques vegades a Barcelona. 

Revisar l'acer

El regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Daniel Mòdol, també va passar bona part del matí al Putxet. «L’important ara –va assenyalar– és atendre els ferits i reallotjar les famílies afectades. Ja hi haurà temps de parlar de les causes de l’incendi». Un total de 22 persones de sis nuclis familiars diferents van acceptar l’allotjament alternatiu ofert per l’ajuntament. 

Notícies relacionades

El regidor, arquitecte i urbanista de professió, va detallar de quina manera el foc pot afectar un edifici que té una estructura feta de ferro: «L’acer es fa amb foc, així que, una vegada col·locat, si arriba a certes temperatures, perd totes les seves propietats. S’ha de veure si aquest és el cas i assegurar-se que la finca no corre cap perill abans de permetre que els veïns tornin a casa». Novo va afegir que abans que l’immoble recuperi la normalitat, més enllà de revisar-ne la base metàl·lica, «serà necessari rehabilitar les plantes afectades i restablir-hi els serveis d’aigua, llum i gas».

Poc després de les tres de la tarda, els bombers van fer pujar una escala fins a la finestra del setè pis. Va ser així, amb una grua, davant el respectuós silenci de tots els efectius que s’esperaven a terra, com es va procedir a fer baixar el cos de l’única víctima mortal d’aquest virulent incendi. Mentre això succeïa, el jove del CUESB no deixava anar la mà de la filla de la víctima mortal en cap moment. 

Temes:

Incendis