INICIATIVA PIONERA AL RAVAL

Teràpia felina

La protectora El Jardinet dels Gats porta a terme a partir dels animals que recull un insospitat treball comunitari amb persones vulnerables

zentauroepp40702753 barcelona  reportage sobre la tarea comunitaria de el jardin171028155150

zentauroepp40702753 barcelona reportage sobre la tarea comunitaria de el jardin171028155150

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estimar-se els animals que viuen al Jardinet dels Gats no és tan senzill. No acostumen a ser felins afectuosos amb qui et pots estirar al sofà per veure l’últim capítol de 'Joc de Trons', sinó gats aspres, de carrer, poc o gens acostumats a relacionar-se amb els humans. «És increïble com els entenen i poden arribar a connectar les persones més vulnerables i amb trastorns mentals. L’empatia que els generen», assenyala Alexandra Salvador, presidenta d’aquesta pionera protectora d’animals, que, molt més enllà del seu amor pels gats, i precisament a través d’aquest, compleix amb un important i a primera vista invisible paper social i comunitari en un barri complex com és el Raval. «Ens deriven pacients d’unitats de psiquiatria perquè hi facin de voluntaris, i dels serveis socials. Aquest espai compleix també amb una gran funció terapèutica», prossegueix Salvador, en el projecte, creat pels seus pares, des del primer dia, ara fa 13 anys.

Abans d’anar a la residència

En els últims anys han jugat també un paper important contra els desnonaments, un dels drames que afecten el barri. «Ens venen persones a punt de perdre casa seva que, a més de tots els problemes obvis que els han portat fins a aquesta situació límit, tenen la preocupació de què passarà amb el seu animal de companyia fins que superin la mala ratxa. Als albergs o hostals temporals on els deriven no poden anar-hi amb els animals. Aquí no només els escoltem i no els jutgem, sinó que acollim els seus animals fins que aconsegueixen sobreposar-se», explica. I sí, a vegades se sobreposen i tornen a buscar les mascotes.

Un dels habitants del Jardinet dels Gats / MARTÍ FRADERA

Atenen també senyores grans, que viuen soles, a qui les seves famílies o l’Administració porten a una residència, i que llavors no saben què fer amb els seus gats. «El fet de saber que els gats no quedaran desprotegits, que estaran en algun lloc on se’ls cuidarà, és de gran ajuda per a aquestes dones en una situació ja prou difícil per si mateixa», prossegueix la jove animalista, filla del barri. 

Col·laboren també amb el Casal dels Infants i amb diverses Unitats d’Escolarització Compartida (UEC) –on també hi recorren nois amb un elevat índex de fracàs escolar, absentisme, endarreriments en l’aprenentatge, comportaments inadequats i diferents tipus d’inadaptació social–, els usuaris dels quals es poden dedicar des de tenir cura dels animals fins a a fer-los casetes als tallers de fusteria.

Tot i que centra gran part del seu treball al Raval i a tot el districte de Ciutat Vella, el Jardinet és un referent a tot Catalunya (i fins i tot més enllà). Un dels projectes amb què l’entitat ha col·laborat més enllà de les fronteres de la ciutat és ajudar a néixer la protectora Gats Quatre Camins –ara Gats La Roca, per allò de no estigmatitzar–, creada pels reclusos de la presó vallesana.

«Les educadores es van adonar que els interns feien un treball terapèutic cuidant de forma espontània la colònia de gats de carrer als voltants de la presó i ens van demanar ajuda per donar forma al projecte. Han muntat una protectora pionera, i són els mateixos presos, els que estan en règim obert, els que surten a fer els rescats dels gats», relata. 

Notícies relacionades

A més a més d’aquest insospitat treball social i emocional, la protectora ha aconseguit acabar amb totes les colònies de gats descontrolades del districte (o gairebé: se’ls resisteix la de l’Espigó, davant l’Hospital del Mar). Cada any esterilitzen entre 150 i 200 felins i formalitzen més de 100 adopcions, a més de nombroses acollides.

El 2016 van participar en les sessions fotogràfiques per dissenyar la il·luminació nadalenca del barri dins la iniciativa d’inserció sociolaboral Raval Km 0, impulsada per la Fundació Tot Raval.