Propietaris que van recórrer a Airbnb es regiren contra les multes de Barcelona

Argumenten que comparteixen pis en la seva vivenda habitual sense aplicar els patrons especulatius de grans tenidors

El consistori aplica sancions de fins a 60.000 euros i recorda que desconèixer la norma no exonera de complir-la

fcosculluela36401809 files  this file photo taken on april 28  2016 shows a woman170705200804

fcosculluela36401809 files this file photo taken on april 28 2016 shows a woman170705200804 / JOHN MACDOUGALL

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Ciutadans de Barcelona que van oferir allotjament en la que sostenen que és la seva vivenda habitual a usuaris de la plataforma Airbnb han constituït una associació per defensar els seus drets davant les sancions imposades pel consistori, que els acusa d’integrar la xarxa de pisos turístics il·legals, «sense distingir entre els que oferien les habitacions de manera puntual i els que ho fan aplicant un patró especulatiu». Arguments que no han sigut admesos pel consistori i que porten els propietaris a fiar la seva sort a un recurs judicial conjunt per la via contenciosa administrativa, en el qual ja treballen.

La plataforma Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb (ACABA) s’ha presentat oficialment per exposar el seu objectiu: que es declarin nuls els procediments municipals que pesen sobre ells, amb sancions de 30.000 a 60.000 euros. Els 56 membres que la integren sostenen que van posar en lloguer els seus allotjaments «per necessitats econòmiques», sense la voluntat de competir «amb els grans tenidors de vivendes», va exposar Neal Shanahan, president d’ACABA.

Els associats lamenten que es veuen afectats de manera col·lateral en un procediment consistorial que en el seu afany per frenar la massificació turística aplica el veto i les mesures punitives «de forma indiscriminada, sense distingir les llars amb dificultats per arribar a final de mes», segons Dylan Tarin, advocat que representa la plataforma.

COMPLEXITAT

Tarin ha exposat la complexitat de la situació pel conflicte d’interessos entre la llei de dret a la vivenda i la norma que regula l’activitat turística. A aquesta última ha apel·lat l’ajuntament per recordar que els propietaris de vivendes d’ús turístic han de comunicar la seva existència abans de començar l’activitat a més de complir amb els requisits que estableixi cada consistori. En cas contrari, la normativa contempla sancions d’almenys 60.000 euros des del febrer de l’any passat i que l’import mínim de 30.000 euros està determinat per la llei catalana. «La xifra ha anat augmentant perquè l’activitat il·legal s’agreuja de manera progressiva», exposen.

Notícies relacionades

El consistori destaca que és responsabilitat seva «vetllar pel compliment de la llei al detectar pisos turístics que operen sense llicència» i que l’argument dels membres d’ACABA que desconeixien que cometessin una il·legalitat «no els exonera de complir la norma corresponent».

Les mateixes fonts discrepen dels associats al sostenir que solament es multa el lloguer de pisos sencers sense llicència i que el lloguer d’habitacions al domicili habitual no es persegueix, a l’espera que la Generalitat reguli aquesta matèria. «Després de la mediació consistorial, la gran majoria de plataformes ja només anuncien pisos legals, i amb Airbnb es treballa per garantir-ho», han subratllat.