La iniciació al foc

El correfoc infantil de la Mercè congrega 32 grups de bèsties i diables que viuen la festa com una aventura

La normativa per als més petits fa baixar la intensitat de la pirotècnia, tot i així molts passen por

zentauroepp40250049 correfoc170923203929

zentauroepp40250049 correfoc170923203929

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

Dos nens de 3 a 4 anys s’enganxen al cos del seu pare atemorits pel bombardeig d’espurnes que llancen els aprenents de dimonis que protagonitzen la Cercavila dels diables petits, com a preludi del gran correfoc de la Mercè, que al seu final també s’apodera de la Via Laietana. Altres, ben al contrari, salten, corren i disfruten de l’olor de pólvora i del caos de les traques, dels petards, del fum, dels molins de foc i, sobretot, dels dracs. Ho viuen sense por, com una experiència iniciàtica al món adult en què hauran de ser tan forts com aquelles bèsties mitològiques per afrontar el setge del perill.

Les sensacions intenses disparen l’adrenalina i el ritme cardíac. Viure amb passió un correfoc és introduir-te al País de Mai Més i lluitar aferrissadament  contra el capità Garfi. És emprendre El viatge de Chihiro, on el millor amic de la nena protagonista obté força quan es transforma en drac.

«Has de ser valent, no tenir por del foc, però mai perdre-li el respecte». Això és el primer que explica Alonso Gil, exalumne de l’escola Itaca i un dels fundadors de Diables i Timbalers, quan un nen vol ser part d’aquesta colla de correfocs. Als seus 29 anys, en fa 23 que disparen trons de foc. «¿Que si m’he cremat? Cada any, però aquesta festa m’atrau i no sols pel risc, sinó per la unió que hi ha entre tots els que hi participem», explica. Enrique Pradas, un dels mestres de Diables i Timbalers, assegura que aquesta colla infantil és sens dubte  la més antiga de Catalunya. «I també del món».

Els 32 grups de bèsties i diables que participen en el correfoc infantil són els que en un futur seran els guardians, els encarregats de mantenir viva la flama d’aquesta festa del foc, que va néixer el 1978 a la cruïlla entre el carrer de Ferran i la Rambla. Aquell dia un grup de joves es van atrevir a acostar-se a les bèsties de la pirotècnia, seguint els seus passos. Des d’aleshores, els espectadors van passar a formar part d’un espectacle participatiu, on hi ha més persones interactuant en escena que no pas mirant.

Evitar la màniga curta

Les colles esperen a la plaça d’Antonio López (encara es diu així) d’esquena al port. Assagen els instruments de percussió, que fan retrunyir les finestres de l’edifici de Correus. Els nens i nenes es cobreixen el coll amb mocadors. Porten pantalons llargs, barret o gorra, calçat flexible, lleuger i tancat. S’han d’evitar a totes passades la màniga curta i les sandàlies. Les teles, sempre de cotó o de teixits ignífugs retardants de la flama. Les normes indiquen que els més petits sempre han d’anar acompanyats.

«Els pares han de firmar una autorització. I tant ells com els seus fills han d’assistir obligatòriament a un curs de formació», explica Núria Esteve, directora dels Diables Infantils de Sarrià. Els nens més petits d’aquest grup porten màscares de soldador, i els grans, ulleres de piscina o d’esquiar per protegir els ulls del fum i de les espurnes. Al seu costat, uns nenets es posen a la cintura una mena de flotador amb forma de drac i amb aquest enginy caminen com si portessin un cavallet de fusta.

Banyuts i Cabronets

Els noms de les entitats són genials: Barrufafoc, Els Cabronets del Nord, Trini, Banyuts de Nou Barris, Els Piulis del Guinardó, Els Trepelles de Sant Antoni, Guspires de Sants... Xavier Cordomí, director dels actes tradicionals de la Mercè, valora que gràcies al fet que a les escoles s’ensenya cultura popular cada vegada hi ha més alumnes que s’associen a colles o aprenen balls tradicionals.

Notícies relacionades

Segons ell, el correfoc infantil està més arrelat a les festes d’hivern de Santa Eulàlia. «És on sempre ha tingut un gran protagonisme, però per  la Mercè cada any va a més. El primer any que el vam convocar per la Mercè hi van assistir moltes famílies amb nens massa petits. Per això l’any següent el vam suspendre, però quan vam aprendre més sobre seguretat va tornar al programa», declara. 

La normativa és diferent per als més petits. La intensitat del tro és més petita o del tot inexistent, i el foc és fred amb espurnes que amb prou feines cremen. Mai s’ha de perseguir els nens, ni forçar-los a nbo sortir. «Han de ser més grans de 6 anys i n’han de tenir menys de 18. I han d’anar a un curs de formació i estar acompanyats per un adult», enumera Cordomí.

Temes:

Festes La Mercè