Preus socials

Sis de cada 10 famílies paguen menys amb la tarifació social de llars d'infants de Barcelona

L'ajuntament haurà de pagar 800.000 euros més i exigeix finançament a la Generalitat

Guarderia El Gat Negre, al barri del Coll de Barcelona.

Guarderia El Gat Negre, al barri del Coll de Barcelona. / ARXIU / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El 60,77% de les famílies que matriculen els seus fills en guarderies municipals de Barcelona paguen menys amb els preus de la nova tarifació social que amb l’anterior sistema, mentre que el 9,47% paga el mateix, i el 29,76% paga més que abans, dins del total de 8.200 nens escolaritzats en els 98 centres municipals.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va defensar ahir, juntament amb el comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, que l’ajuntament avança així cap a un sistema «més just» i que haurà de pagar 800.000 euros més per la seva implementació.

Entre els que paguen més que abans, el 7,5% abona 40 euros més al mes; el 10,25% paga 75 euros més, i l’11,9% satisfà la tarifa màxima de 395 euros amb el nou sistema de tarifació social, mitjançant el qual les famílies paguen la llar d’infants –inclosos els àpats– en funció de la seva renda, amb preus que es podran adaptar si canvia la seva situació durant el curs, com en el cas que tinguin un altre fill.

Fins al moment totes les famílies pagaven igual –289 euros al mes– independentment dels ingressos, tret que fossin 1,34 vegades inferiors a la renda de suficiència de Catalunya, quan tenien bonificacions que anaven del 50% al 100%, en casos de necessitat valorats pels serveis socials.

EQUITAT / L’objectiu és garantir l’equitat i afavorir l’accés dels nens de fins a 3 anys, perquè les escoles bressol siguin un «mirall» real de la societat sense que els menors de famílies de rendes determinades estiguin sobredimensionades, uns canvis que reque-

reixen almenys dos o tres anys per consolidar-se, segons va dir Ortiz.

Notícies relacionades

Sobre les crítiques de diversos pares al nou sistema, la tinenta d’alcalde va dir que les queixes han sigut sobretot de famílies amb fills que ja van estar matriculats l’any anterior i veien incrementat el preu, i va descartar que hi hagués cap «efecte fugida»: hi ha 160 renúncies a places, quan el 2016 n’hi va haver 235.

Ortiz va criticar que el Govern no aporta «ni un euro» a les guarderies a Barcelona, i va exigir que ajudi al seu finançament.