DEGRADACIÓ SOCIAL

Incendiat un baix del Raval que els veïns denuncien que és un narcopís

Habitants del barri reclamen una reunió amb la regidora Gala Pin i amb la Conselleria d'Interior

El carrer de la Riereta denuncia un intent d'ocupació per part de narcotraficants

zentauroepp40076305 incendio sant gil170912191229

zentauroepp40076305 incendio sant gil170912191229 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Barcelona

El baix del número 4 bis del carrer de Sant Gil, al Raval, es va incendiar per causes encara desconegudes dilluns passat a la nit. A les 23.40 hores, els bombers van començar a rebre trucades de veïns que alertaven  que sortia foc de la planta baixa de l’immoble. Encara que només va cremar aquest pis, les flames van afectar quatre immobles i set persones, per inhalació de fum, segons fonts de l’ajuntament. Tres van ser traslladades a l’hospital.

L’Eix Sant Gil, entitat integrada per veïns d’aquest carrer, va emetre un comunicat en què denunciava que el pis que va cremar, propietat d’una entitat bancària, està ocupat per narcotraficants. Els mossos, no obstant, van desmentir que es tracti d’un narcopís. Sant Gil és una de les vies del Raval que, des de fa setmanes, participen en les cassolades de protesta contra els pisos ocupats il·legalment per part de traficants de droga.

Marifrans Pueyo, presidenta de la comunitat de veïns del 4 bis de Sant Gil, va rebatre la versió policial. «És clar que és un narcopís. Quan vam denunciar la situació ja se’ns va posar en dubte perquè la persona que el té ocupat és coneguda al barri, un delinqüent que sempre ha viscut per aquí, que ha estat a la presó i que està al límit del bé i del mal», explicava. «Té punxades la nostra llum i la nostra aigua», va afegir.

El problema de la seguretat

El veïnat del carrer assegura que en aquest baix es trafica amb drogues i que hi ha hagut fins i tot episodis de prostitució. «Aquest incendi només és la gota que fa vessar el got», es queixava Pueyo. L’Eix Sant Gil ha sol·licitat una reunió amb la regidora, Gala Pin, i amb la Conselleria d’Interior. «Els veïns tenen clar que s’ha traspassat la línia vermella. El problema de la seguretat no afecta només les persones que transiten pels carrers del Raval, per veure’s amenaçades i insultades pels traficants, sinó també pel risc que corre la seva pròpia vida», ha denunciat l’entitat en un comunicat.

«A Sant Gil hi ha dos narcopisos: un al número 4 bis i un altre al 7», sosté Alba Juárez, també veïna, encara que en un altre edifici d’aquesta via. «Aquest baix és ple de cables i escombraries, és fàcil que es cremi. Fa mesos van tenir un altre ensurt», va subratllar Juárez.

La problemàtica dels narcopisos al Raval s’acosta a vegades al surrealisme. Ahir, hores després de l’incendi, la persona que suposadament ocupa de manera il·legal aquest baix i a qui els veïns acusen de traficar amb droga era de nou a l’immoble.

    L’inquilí va donar la seva versió als periodistes allà presents. «L’incendi es va produir perquè tenia espelmes enceses, ja que no tinc llum, i una va cremar», va explicar. L’home, segons explica, viu allà amb el seu pare i dues dones més. El progenitor i una de les dones segueixen ingressats a l’hospital, però fora de perill.

La teoria de les espelmes és rebutjada pel veïnat. «La pudor que sortia d’allà era estranya i de moltíssima intensitat», va replicar Marifrans Pueyo, que no va presenciar l’incendi però que sí que va seguir el desenvolupament dels fets a través de tot el que anaven explicant els veïns en el grup de WhatsApp. «Deien que la pudor era com de substàncies químiques. I el fum, supernegre», assegurava.

Mentrestant, més cap al sud del Raval, al carrer de la Riereta, els problemes continuen. Veïns de la via van evitar ahir que els narcotraficants que tenen ocupat el número 5 del carrer aconseguissin ocupar també el número 1.

Notícies relacionades

«L’amo d’aquest baix va tornar de treballar i es va trobar que li havien canviat el pany. Per sort, un grup de veïns de Veïnat del Raval érem a prop, reunits a Vistalegre, i vam aconseguir que els narcos, que en aquell moment eren fora, no entressin a dins de la seva propietat», va relatar Antoni Salas, veí de la Riereta.

Ara el propietari tornarà a canviar el pany i tot indica que aquest incident, almenys de moment, quedarà tancat. No així la problemàtica dels narcopisos que pateix dia a dia el barri.