Una vaga tanca destacats museus de Barcelona

El Macba, la Virreina i la Fundació Antoni Tàpies no han pogut obrir les portes aquest dimecres

Els treballadors subcontractats tornen a protestar per la reducció de les condicions laborals

zentauroepp39710262 macba170816195213

zentauroepp39710262 macba170816195213

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Una desena de museus de Barcelona es van veure afectats ahir per una vaga i per aturades convocades per treballadors de Serveis Educatius Ciut’Art, empresa adjudicatària dels serveis d’atenció al públic de diversos centres culturals, i pel sindicat SUT. La protesta va obligar a tancar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), la Virreina i la Fundació Antoni Tàpies. L’aturada, igual que la que es va convocar l’estiu passat, demana que s’acabi la subcontractació i una millora del sou i de les condicions laborals.

«En els últims dos concursos, el de l’Arxiu Històric de Barcelona i el del Macba, s’ha produït una reducció dràstica del pressupost de la licitació que té conseqüències negatives. Desapareixen llocs de treball i es redueixen de 25 a nou les hores setmanals. ¿Qui pot arribar a final de mes treballant nou hores setmanals a cinc euros l’hora?», planteja un portaveu dels treballadors de Ciut’Art, que insisteix que aquesta empresa no és l’única responsable de la situació.

«L’Institut de Cultura de Barcelona, l’ajuntament i altres empreses implicades s’amaguen darrere del sistema de subcontractació per tapar que són els autèntics responsables de tenir treballadors en condicions precàries i inestables en la major part dels serveis que es donen als seus centres, des d’informació, neteja, manteniment i seguretat», diuen fonts sindicals.

Notícies relacionades

PORTES OBERTES / El SUT ha iniciat una vaga indefinida al Macba i l’Arxiu Històric, i aturades en altres equipaments culturals, per protestar contra la reducció de les condicions, jornades i llocs de treball que assegura que veuen «licitació rere licitació». La protesta ha afectat també el Museu del Disseny, la Fundació Joan Miró, el Reial Monestir de Pedralbes i l’Arxiu Històric, que van obrir parcialment.

El Macba va considerar «injustificada» la vaga tot i que respecta el dret de fer-la, així com el dels treballadors que vulguin anar al museu. Va afegir que hi haurà portes obertes a les seves sales d’exposició, «sempre que les condicions de seguretat ho permetin», per «garantir» el dret dels visitants.