CONTROVÈRSIA A SANT ADRIÀ DE BESÒS

Tensió a la Mina per l'okupació de 40 pisos de protecció oficial

Veïns del degradat bloc de Venus, pendents d'un possible enderrocament, denuncien que la promoció era per a ells

Els Mossos custodien el perímetre de les vivendes les 24 hores i el propietari ja ha presentat denúncia

vvargas39282067 sant adri  del bes s  13 de julio de 2017  ocupaci n masiva 170713195249

vvargas39282067 sant adri del bes s 13 de julio de 2017 ocupaci n masiva 170713195249 / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS / SANT ADRIÀ DE BESÒS

Un conflicte urbanístic i social torna a tensar la corda de la convivència al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, després que un grup organitzat hi hagi okupat una quarantena de pisos de protecció oficial des de dimarts passat a la nit. Immobles que en un principi eren buits a l’espera de resoldre l’hipotètic reallotjament dels veïns del degradat edifici Venus, l’enderrocament dels quals i el posterior destí dels seus inquilins és motiu de controvèrsia amb el Consorci de la Mina.

És precisament aquest organisme (integrat per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Adrià i de la capital catalana) el que es troba a l’ull de l’huracà com a titular d’aquests immobles, així com pels dubtes i sospites de part del veïnat per la seva «tebior» a l’hora d’intervenir-hi per evitar aquesta i altres situacions «que erosionen greument la convivència». El consorci replica que ja ha denunciat davant la justícia l’ocupació d’aquests immobles, el perímetre dels quals segueix fortament custodiat per diversos vehicles dels Mossos d’Esquadra, que hi han desplaçat efectius de la seva unitat antidisturbis, la Brigada Mòbil, les 24 hores.

TRAMA DE CORRUPCIÓ

L’ocupació arriba tres setmanes després de la detenció del regidor de Ciutadania i Serveis a la Persona de Sant Adrià del Besòs, Juan Carlos Ramos, i el gerent del Consorci de la Mina, Juan Luis Rosique, per la seva presumpta relació amb una xarxa de tràfic de drogues i per una suposada trama de desviament de fons públics a firmes de seguretat irregulars, dedicades a la vigilància d’edificis de protecció oficial desocupats. Precisament entre aquests immobles hi ha els okupats aquesta setmana, ubicats en tres blocs d’una illa de cases compresa entre els carrers d’Anne Frank i Manuel Fernández Márquez, en la confluència amb la rambla de la Mina.

Aquesta coincidència en un reduït interval de temps és un dels arguments que porten part del veïnat a relacionar l’operació policial amb la irrupció massiva en els tres edificis i el «control que exerceixen sobre el barri determinats clans mafiosos», tant pel que fa a la distribució de drogues com al respecte a la vigilància d’immobles. Fonts del consorci rebutgen aquestes suspicàcies al·legant que la vinculació amb l’empresa de vigilància «venç aquest juliol, com estipula el contracte firmat fa just un any».

Les explicacions no alleugen els recels de part dels habitants, que critiquen la situació, «especialment veient com han anat d’orquestrades les okupacions, amb cada inquilí sabent exactament quin pis li tocava, sense disputes ni el menor conflicte», com destaca una veterana habitant del barri. Segons la seva opinió, «és una manera de compensar les màfies que controlen la seguretat i que es queden sense els diners de la vigilància d’aquests immobles».

Un jove del barri demana posar fi a «la impunitat» que s’acaba tornant contra els veïns, i apunta a la continuïtat en els seus càrrecs de Ramos i Rosique, «tot i estar sent investigats», i a la «indefensió dels que paguen els seus impostos i proven de fer una vida normal en un entorn tan orfe de responsabilitats per part dels de dalt».

També hi ha queixes als Mossos d’Esquadra per no evitar algunes okupacions fetes una vegada desplegat el dispositiu de seguretat, un extrem replicat per fonts policials, que argumenten la impossibilitat d’intervenir-hi «sense una ordre judicial».

El consorci reafirma «la transparència de les seves actuacions» i al·lega que ja va presentar denúncies davant la comissaria el dimarts mateix, amb les primeres okupacions, un extrem confirmat pels Mossos. «La denúncia s’actualitza amb cada nova okupació de la qual tenim constància», revelen des de l’entitat. Com a mesura preventiva, han fet tapiar aquells immobles que encara no estaven okupats.

PROTESTES

Notícies relacionades

Alguns veïns han anat a protestar davant la seu del consorci, en algun cas per considerar-se ofesos com a inquilins del bloc Venus, al recordar que aquesta promoció reserva els pisos buits per a ells, i en d’altres, per la frustració a causa de les dificultats de convivència que s’acumulen davant la «impassibilitat» de les autoritats, com relata un d’ells. Altres habitants s’han presentat davant els blocs ocupats, sense causar disturbis, segons els Mossos. En contraposició, les famílies que han entrat de forma irregular als immobles argumenten que viuen una precària situació que els empeny a okupar.

Una resident del carrer de Mercè Rodoreda parla de l’«afartament» i de les constants trucades al telèfon 112 –«per deixar-ne constància, perquè la Guàrdia Urbana no compareixerà a aquest costat del Besòs»– davant situacions emparades en la «permissivitat de l’ajuntament, que mira cap a un altre costat davant l’actuació impune d’uns quants i acaba derivant en actuacions com la d’aquesta setmana». «No hi ha voluntat per revertir la fama d’aquest barri; cada vegada hi ha més adeptes d’escindir-nos i que ens gestioni Barcelona», revela. 

Controvèrsia sobre el reallotjament

AVAL DEL SÍNDIC DE GREUGES Aquesta petició està avalada pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que va acusar les administracions de «falta de voluntat», a l’eludir una actuació que al seu dia es va justificar per «respecte a persones vulnerables». Ribó va demanar que es consideri «cas per cas» i que es pacti el reallotjament en les condicions que cada una de les famílies pugui afrontar. Des del consorci van considerar inassumible els 27 milions d’euros en què valora el reallotjament a cost zero.