La CUP demana l'expropiació de la catedral

Proposa que el temple aculli escoles d'arts escèniques i de música i un economat per repartir béns de primera necessitat

Expropiació forçosa de la catedral de Barcelona. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

La polèmica està servida: la CUP de Barcelona demanarà dijous que ve al ple del districte de Ciutat Vella l'expropiació "forçosa" de la catedralprimer temple de l'arxidiòcesi barcelonina. La proposta consisteix a crear al seu interior una escola d'arts escèniques i una altra de música de propietat municipal i un economat per repartir béns de primera necessitat. A més d'impulsar un espai d'ús veïnal a la plaça de la Catedral, segons un comunicat d'aquest partit polític, "saturada de turisme fins a un extrem insostenible".

Joan Suqué Puig-Serra, conseller portaveu del grup municipal de CUP-Capgirem Barcelona al Districte de Ciutat Vella, exposarà dijous que "a causa del desús espiritual i religiós original per al qual estava destinat el temple i la gentrificació i massificació turística, així com la sobresaturació de l'espai i de la via pública que contribueix inequívocament a expulsar i dificultar les activitats de vida diària dels veïns, creiem imperatiu procedir a la socialització forçosa i urgent del conjunt arquitectònic, d'interès públic quant a patrimoni històric".

Segons el regidor, la basílica del Gòtic és un edifici propietat d'una institució que, pràcticament des de la seva fundació, ha estat "al servei de monarquies i burgesies per perpetuar els processos de colonització, saqueig, esclavitud, moralització i control del proletariat".

MISSES DIÀRIES

L'Arquebisbat de Barcelona, de moment, no pensa fer un comunicat oficial en resposta de la proposta de la CUP, encara que un portaveu de l'entitat religiosa recorda que la Catedral és més que una propietat privada. "És la seu, el primer temple de la diòcesi i tot un símbol de l'església catòlica a la ciutat, molt més important que la Sagrada Família. A més, se celebren misses diàries".

Notícies relacionades

 

L'ANTECEDENT DE SARAGOSSA

La petició de la CUP segueix l'estela del govern municipal de Saragossa en Comú (Podem, IU i altres), que el març passat va aprovar la presentació de dos requeriments al Govern d'Espanya i a l'Arquebisbat de Saragossa, i també una demanda judicial per reclamar la titularitat pública de la catedral de La Seo i de l'església de la Magdalena amb l'objectiu d'aclarir la propietat d'aquests béns i aconseguir la nul·litat del registre perquè "contravé la legislació hipotecària vigent", va exposar el portaveu de l'ajuntament de la capital d'Aragó, Fernando Rivarés.