DESAPARICIÓ DE LA VELLA PRESÓ DE BARCELONA

11.30 hores: la presó Model està buida de presos

Els últims reclusos han sortit del centre penitenciari del carrer Entença en direcció a altres presons de Catalunya

El conseller de Justícia, Carles Mundó, oficialitza el tancament de l’emblemàtica presó / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

11.30 del matí del 8 de juny del 2017. Dijous. La presó Model de Barcelona està buida de presos. Enrere queden 113 anys d'història. A aquesta hora dos furgons dels Mossos sortien per la portalada del centre penitenciari del carrer Entença amb els últims reclusos que hi quedaven: 14 interns que han passat la nit a la presó i que al matí han pogut disfrutar d'un esmorzar especial. D'aquests presos, 11 han sigut traslladats a la presó de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i tres a la de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, que serà on viuran a partir d'ara. S'hauran d'aclimatar a les noves instal·lacions. Aquesta situació serà transitòria, ja que està previst que la Generalitat construeixi la nova presó de preventius a la Zona Franca de Barcelona. 

Aquest dijous s'han viscut al centre molts moments que eren els últims, tot i que encara s'ha de desmantellar la presó. Ho faran interns del centre de reinserció. A les dutxes hi havia restes que han deixat alguns presos: sabó, maquinetes d'afaitar, tovalloles. A les cel·les, on anys enrere havien arribat a dormir fins a 10 reclusos, no hi havia res. Passar les reixes era fàcil. Moltes estaven obertes. Les mesures de seguretat s'han relaxat.

La sortida dels furgons amb els últims presos ha sigut seguida des de la vorera de davant de la Model no només pels mitjans d'informació, sinó també per grups de veïns que volien veure en directe com es buidava la presó. Després, en un acte protocol·lari i formal (i ja al pati d'entrada del centre penitenciari), els Mossos i els responsables dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat han firmat la finalització del servei de vigilància perimetral de la Model. Salutacions i abraçades s'han succeït en un emotiu acte presidit pel conseller de Justícia, Carles Mundó, i el director general de la policia catalana, Albert Batlle.

SILENCI TRENCAT

Malgrat que està buida, entrar a la Model segueix impactant. La sensació d'estar tancat és intensa. Els funcionaris ja no controlen els presos, sinó que vigilen que tot surti bé. El bullici de la vida carcerària ha deixat pas al tràfec propi de persones alienes a una presó, des d'alts càrrecs de la Generalitat a mitjans de comunicació.

“A les 11.30 hores i després de 113 anys, la presó Model ha quedat buida”, així ha iniciat la seva roda de premsa el conseller Mundó, que, poc després de prendre possessió del càrrec, va confessar a EL PERIÓDICO que si un dia podia anunciar la fi de la presó del carrer Entença aniria de debò i aconseguiria tancar-la. I així ha sigut. Altres consellers de Justícia ho havien intentat, però no se'n van sortir.

L'acord aconseguit per la Generalitat amb l'actual equip municipal de Barcelona, amb la seva alcaldessa Ada Colau al capdavant, ha sigut clau. Carles Mundó, precisament, ha reconegut la feina feta per “tots”. “Tancar la Model és el resultat de l'esforç de moltes persones”, ha insistit el conseller, després de recordar que ha sigut “una decisió complexa”, però que s'ha pres perquè els avantatges superen els inconvenients, tenint en compte que reformar un edifici tan antic hauria suposat una inversió de 25 milions d'euros.

Notícies relacionades

“Era un objectiu, ara és una realitat. Ha passat el temps de la promesa”, ha sostingut. “Deixem enrere 113 anys d'història i 40 de promeses. La Model ja no té cap pres”, ha insistit Mundó. No s'ha oblidat dels veïns de la zona i del que ha representat tenir el centre penitenciari a prop, un equipament que ara, ha afirmat, és “tornat a la ciutat i al país”.

EXPOSICIÓ HISTÒRICA

Els seus 113 anys d'història no quedaran en l'oblit. Al juliol, quan es desmantellin les dependències, s'obrirà una exposició al centre. L'entrada serà gratuïta, encara que qui hi hagi d'assistir s'haurà de registrar. L'exposició preveu fer una retrospectiva de les efemèrides del segle que ha tingut la presó de l'Eixample com a teló de fons. La mostra s'iniciarà amb la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia, que després de la Setmana Tràgica va ser capturat, jutjat i executat a Montjuïc. Una part estarà dedicada als delinqüents comuns que van marcar una època, com José Moreno Cuenca, ‘el Vaquilla’, protagonista de dos motins a la presó.

Temes:

Presó Model