Colau comença per Nou Barris el desplegament de la nova Guàrdia Urbana de "proximitat"

El pla consisteix a dotar cada un dels 73 barris de Barcelona d'un policia de referència

Durant dues setmanes han rebut formació que sobretot els ha donat eines per "escoltar"

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

"Si escoltes els veïns durant el temps que faci falta, encara que no puguis solucionar el problema, ja estàs fent una cosa important". Ho explica Rocío, responsable del primer grup de proximitat que la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) desplegarà pel districte de Nou Barris a partir del 24 d'abril. Durant els mesos successius, unitats com la de Rocío es desplegaran pels 73 barris de la capital catalana.

Cada barri tindrà assignat un policia. Una cara amb un nom i un telèfon mòbil que pretén convertir-se en un "referent" amb el qual els ciutadans es puguin comunicar. Un enllaç estable que acosti la policia al ciutadà. Almenys aquesta és la idea. No és nova, perquè des de fa més de 20 anys el cos municipal de Barcelona ha volgut jugar amb el concepte de "proximitat". Amb el govern de l'exalcalde Xavier Trias, de CiU, es deia "policia comunitària". En aquest últim intent, els agents destinats a aquest pla s'incrementen a Nou Barris de 5 a 13. La novetat és que n'hi haurà 13 perquè a cada un se li assignarà un barri dels 13 que conformen aquest districte. L'objectiu és que per parlar de problemes que s'enquisten puguin contactar sempre el mateix funcionari, que ja sap de què van, per buscar solucions. "Però les solucions només apareixeran si tots els veïns s'impliquen a buscar-les", avisa Rocío.  

Gabriel, un dels agents d'aquesta unitat, explica que ha triat aquest nou lloc de treball perquè es vol ocupar d'una tasca que contribueix "a protegir" el veïnat "preventivament". No es tracta d'atendre "emergències" sinó d'anar-hi l'endemà per "preguntar què ha passat", de reunir-se amb les entitats, amb els comerciants, amb tots els col·lectius. La formació que han rebut durant dues setmanes, en part dedicada a la història i la composició del districte, sobretot s'ha centrat en la comunicació. "En l'escolta activa, a ser assertius", descriu Gabriel. Escoltar el ciutadà no sempre resulta senzill. Perquè a vegades està en situacions d'estrès i si es mostra agressiu "hi has de veure més enllà" i intentar "comprendre per què està així".

"NO HI SOU MAI"

Rocío i Gabriel intercanvien una mirada abans de respondre a una pregunta. Però aquests dos policies no necessiten parlar-se per coincidir en la resposta. La crítica que més senten de la boca del ciutadà és aquesta: "Quan passa alguna cosa no hi sou mai". Un altre clàssic del repertori de queixes veïnals, gairebé tan freqüent com el primer, és "us he trucat fa dues hores". Els dos agents asseguren que les encaixen amb resignació però "no són certes".

Per desmentir-les, Rocío diu que és necessari "aportar informació que demostri totes les coses que es fan en un barri". Pel que fa a les "dues hores de retard", afegeix Gabriel, toca explicar que se segueix "un ordre d'urgència" i que si una trucada no s'atén a l'instant és perquè "els recursos estan ocupats en una altra de més necessària".

DE LES CLASSES POLICIALS AL FORMAT ASSEMBLEARI

Antonio Alcántara, educador social del curs de formació, explica amb un somriure que el primer dia de classe a l'entrar es va trobar amb les dues primeres files de cadires buides. Va preguntar si era per "vergonya". Li van respondre que no, que era perquè les dues primeres files es reserven per als comandaments policials. "Acostumats a la formació unidireccional en què un professor es dirigeix a un auditori els va sorprendre molt la dinàmica d'aprenentatge basada en la lògica de la construcció conjunta de coneixement", aclareix Álex Egea, pedagog de la Universitat de Barcelona (UB).

Les classes s'han acabat celebrant en "cercle". Seuen així "a proposta d'un dels agents", subratllen. Defensen el canvi com un triomf d'un curs dirigit a donar als agents "eines" que els ajudin a reunir-se amb col·lectius diversos i "sàpiguen escoltar-los" per ajudar-los.

Sumant els deu districtes de Barcelona, i els tres torns en què els agents es reparteixen les 24 hores de la franja horària, a la ciutat hi ha 2.090 policies desplegats sobre el territori. En aquest recompte s'exclouen els que estan destinats a unitats especialitzades. Entre ells hi haurà els 73 referents de cada barri. 

MESURA "FONAMENTAL PER A LA CONVIVÈNCIA"

Notícies relacionades

Comptar amb aquests policies, amb nom, cara i telèfon, és una "de les demandes" que amb més insistència havien arribat fins a l'Ajuntament de Barcelona, segons ha remarcat l'alcaldessa, Ada Colau, durant la presentació d'aquesta primera unitat. El desplegament, encara una "prova pilot", arrenca a Nou Barris perquè és un districte "ideal" per treballar "la diversitat" des de la "proximitat". Pertany a la franja del Besòs, que, segons tots els indicadors, també és el lloc que "més ha castigat la crisi econòmica". 

Colau ha defensat la mesura dissenyada des del Comissionat de Seguretat, en mans d'Amadeu Recasens, perquè la "seguretat" és fonamental per a "la convivència" de la ciutat.