El carrer de l'Almirall Cervera, a la Barceloneta, serà el carrer de Pepe Rubianes

L'Ajuntament reconsidera finalment la decisió de dedicar a l'humorista una plaça del nou Paral·lel

2
Es llegeix en minuts
IOSU DE LA TORRE / HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Els desitjos de Pepe Rubianes s’han fet realitat. El carrer de l’Almirall Cervera, al barri de la Barceloneta, passarà a anomenar-se de Pepe Rubianes. Després d’haver quedat desestimada l’opció d’una petita plaça al Paral·lel, a l’altura de les Cotxeres Borrell, el lloc escollit respon més a les expectatives que havien expressat les viudes de Rubianes en el vuitè aniversari de la mort del còmic, el març passat.

  

  La Ponència del Nomenclàtor va aprovar en la sessió del 13 de març passat sol·licitar al districte de Ciutat Vella el canvi de nom de la via de la Barceloneta, cosa que satisfà la petició del grup d’amics íntims de Rubianes (les 'viudes' de l’artista) de buscar un espai «més dignificat» i al barri preferit de Rubianes, la Barceloneta, per allò de les noies que van a la platja. A més a més, la figura de l’almirall Cervera no ha sigut mai gaire ben vista pels veïns de la Barceloneta.

  

 Rebatejar un carrer ja existent i molt habitat comportarà més feina que batejar-lo ex novo, ja que s’hauran de canviar les adreces de centenars de veïns afectats, circumstància que tradicionalment ha jugat en contra de les peticions populars dels canvis de nom.

UN LLARG PROCÉS

El periple fins a arribar al que serà el carrer de Pepe Rubianes a Barcelona ha sigut llarg. La decisió de dedicar «algun espai» de la ciutat a l’humorista gallec, mort l’1 de març del 2009, es va prendre aquell mateix mes, època de Jordi Hereu com a alcalde de Barcelona. Segons la normativa no es pot posar el nom de cap personatge a un espai si no fa com a mínim cinc anys de la seva mort. Passat el lustre preceptiu i un cop decidit que Rubianes donaria nom a una de les petites places nascudes de la reforma de l’avinguda del Paral·lel –el lloc que finalment s’ha desestimat–, l’ajuntament va decidir esperar a trobar consens per batejar la resta de placetes sense nom del Paral·lel.

    

Tot indicava que l’1 de març del 2017 Rubianes tindria la seva placeta al Parl·lel. Però la placa no es va col·locar. ¿Què havia passat? Ho va explicar a aquest diari una de les seves 'viudes': «En una connexió astral, Pepe ens va dir que preferia un lloc a la Barceloneta. Que li agrada la brisa marina i estar a prop de la platja, i que per allà passen més noies, què carall». I els desitjos de Pepe són ordres per a les seves viudes, així que van traslladar la petició a l’alcaldessa Ada Colau. Li van explicar –després d’haver-se aprovat de forma definitiva al desembre l’assignació del nom a la placeta del Paral·lel davant del centre cívic de les Cotxeres Borrell–, que estaven molt agraïts amb el gest, però que aquella placeta els semblava «molt trista» per a Pepe. I que Rubianes els havia dit que preferia un espai a la seva estimada Barceloneta.

    

Notícies relacionades

Les coses han anat molt ràpid des d’aleshores. La Ponència del Nomenclàtor va informar favorablement del canvi de nom del carrer de l’Almirall Cervera per dedicar-lo a Rubianes i ara només falta que el districte de Ciutat Vella consumeixi la modificació.