Recollida oficial de firmes per posar fi al model "colonialista" del Zoo de Barcelona

Els impulsors de la campanya necessiten 14.000 rúbriques perquè la qüestió es debati en el ple

jgblanco35292434 barcelona 26 08 2016 futuro del zoo de barcelona instalaci n170328120415

jgblanco35292434 barcelona 26 08 2016 futuro del zoo de barcelona instalaci n170328120415 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

El mateix equip que va posar en marxa la iniciativa legislativa popular que va propiciar la prohibició de les corrides de toros a Catalunya acaba de posar en marxa una recollida de firmes per tramitar una reconversió radical del Zoo de Barcelona, en paraules del principal impulsor de la campanya, Leonardo Anselmi, per posar fi a l’aire «colonialista i mercantilista» de les instal·lacions i a la seva gestió «obscurantista i lúgubre». La recollida de firmes no planteja específicament el tancament del Zoo. No és un blanc o negre com en el cas dels toros, però la iniciativa proposa un conjunt d’idees que suposarien un gir de 180 graus en el model de l’actual recinte animalista.

Els impulsors de la campanya tenen 120 dies per recollir la xifra requerida de firmes vàlides, 14.000. En cas d’aconseguir-ho, els grups municipals hauran de debatre la proposta, modificar-la si ho creuen necessari i, finalment, sotmetre-la a votació en el ple. Així que es va obrir el termini de recollida de firmes en una carpa a la plaça de Sant Jaume, Jordi Martí, del grup municipal Demòcrates, l’antiga CiU, va ser el primer regidor a sumar-se a la iniciativa.

ANTICONCEPTIUS

Entre altres mesures, els promotors del Zoo XXI reivindiquen que s’impedeixi amb sistemes anticonceptius que neixin més cries d’animals al Zoo, fora que sigui per ser posteriorment posades en llibertat, cosa que sí que passa amb algunes espècies. Denuncien així que en alguns casos, en cas d’embarassos imprevistos, se sacrifiquen cries sanes.

Una altra de les propostes és que el recinte de la Ciutadella sigui prioritàriament un espai que doni aixopluc a animals ferits, confiscats o rescatats i que tingui com a principal missió la recuperació de la fauna autòctona. Els animals exòtics, és a dir, propis d’altres latituds i longituds, haurien de ser enviats a santuaris i reserves animals.

Notícies relacionades

La posada en marxa d’aquesta campanya de recollida de firmes coincideix amb la finalització del projecte de debat que va impulsar Ada Colau sobre el futur del Zoo, un procés participatiu no exempt de polèmica, perquè els participants elegits inicialment eren majoritàriament procedents d’associacions animalistes. La visió científica va ser fins al final minoritària.

Els treballs d’aquella taula de debat i participació van ser al final força ambigus, potser conseqüència de les ensopegades sofertes.