Barcelona retirarà la Medalla d'Or a Martín Villa en el ple del març

La comissió municipal de Presidència desestima les al·legacions de l'exministre franquista, que va esgrimir la seva aportació a la democràcia

 

  / BRANGULI

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Rodolfo Martín Villa ho va intentar evitar, però ha fracassat. L'Ajuntament de Barcelona li retirarà en el ple del mes de març, que se celebra la setmana que ve, la Medalla d'Or de la Ciutat, que li va ser concedida el 1976. Es tracta d'una decisió anunciada el maig de l'any passat, quan el govern municipal va iniciar el tràmit, que va justificar per la responsabilitat de Martín Villa en els fets de Vitòria, el 3 de març del 1976, quan la policia va desallotjar 4.000 treballadors reunits en assemblea a l'església de Sant Francesc d'Assís.

CINC MORTS, 150 FERITS

Després de llançar gasos lacrimògens a l'interior del temple, els treballadors van ser rebuts pels agents amb trets de pilotes de goma i foc real. Hi van morir cinc persones i 150 van resultar ferides. El consistori no només s'empara en aquests fets, que han portat la jutge argentina María Servini a dictar una ordre d'extradició contra Martín Villa, ordre que el Govern ha desatès. També justifica la retirada pel paper que en general va tenir durant el franquisme, i per la repressió que va tenir lloc sota el seu mandat. Barcelona li va concedir la Medalla d'Or 27 dies després dels fets de Vitòria.

Notícies relacionades

Martín Villa va presentar al·legacions contra la retirada de la distinció. Va esgrimir la seva aportació a la democràcia i la seva voluntat de declarar davant la jutge Servini. L'ajuntament, que ha desestimat aquestes al·legacions, considera estrany que l'exprebost franquista es mostri favorable a col·laborar amb la justícia argentina quan es va negar a comparèixer davant el Parlament basc per la mateixa qüestió.

La decisió de retirar la medalla ha sigut aprovada aquest dimecres en la comissió municipal de Presidència amb els vots a favor del govern municipal -Barcelona en Comú i el PSC-, el Grup Demòcrata (l'antiga CiU) i ERC. El PP hi ha votat en contra i Ciutadans i la CUP han reservat el seu vot, que concretaran en el ple.