TOTA LA FLOTA COBERTA AL MARÇ

Els autobusos de Barcelona estrenen el wifi

L'ajuntament espera augmentar l'ús de les tecnologies entre les dones

El consistori reclama més ample de banda per donar un millor servei

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Tots els autobusos municipals de Barcelona donaran servei gratuït de wifi a partir d'aquest mes de març. La connexió, com ja va avançar EL PERIÓDICO, funciona ja als 320 vehicles de la flota i inclourà tota la flota el mes que ve, una mica després del calendari previst inicialment. 

El servei serà el de Barcelona Wifi, el mateix que facilita el municipi en un altre miler de punts de la ciutat, entre equipaments públics (centres cívics, biblioteques, dependències municipals, mercats...), que sumen 427 punts, i 611 accessos a l'aire lliure, sobretot al centre de la ciutat. "Amb l'entrada en funcionament dels pròxims mil autobusos amb wifi duplicarem els punts d'accés de la ciutat", va anunciar el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

El wifi municipal, no obstant, permet poques alegries: llegir correusWhatsapp i alguna web adaptada per al mòbil, però és tasca impossible veure un vídeo o enviar una foto. L'ample de banda màxim que permet la llei és de 256 kbps, molt menor que qualsevol altre accés domèstic quan les operadores estan oferint amb fibra òptica 300 Gbps (unes 100 vegades més).

Tot i així, el servei l'usen, de mitjana, 138.788 usuaris cada mes, que realitzen unes 627.000 connexions, i la xifra d'usuaris augmenta cada any. El 2016, segons xifres revelades aquest dimecres, van ser més de dos milions d'usuaris. 

Pisarello, en aquest sentit, va explicar que estan "buscant suports entre la resta de forces polítiques i les institucions" per canviar aquest punt i que es pugui igualar al servei d'altres ciutats europees. "A Hèlsinki el wifi municipal dona 10 Gbps", va posar com a exemple.

Notícies relacionades

El cost del desenvolupament als autobusos --que inclou un equip propi desenvolupat per TMB-- ha sigut de dos milions d'euros, segons va revelar el gerent de l'Institut Municipal d'Informàtica, Paco Rodríguez. "Per millorar la infraestructura a tota la ciutat, necessitem que puguem oferir un servei acceptable", va afegir.

El wifi gratuït als autobusos espera ser, segons l'ajuntament, una eina de lluita contra la bretxa digital, sobretot de gènere. "El 67% dels usuaris dels autobusos de TMB són dones, i creiem que aquest és un gran pas en matèria d'igualtat digital", assenyala Mercedes Vidal, la regidora de Transports.