LES FESTES DE L'ANY DEL GALL

Dracs, banquets i fanalets

La rua d'aquest dissabte ha estat el plat fort d'una festa que la comunitat xinesa celebra durant dues setmanes

zentauroepp37147813 badalona 02 02 2017    ensayo del a o nuevo chino en badalon170204095229

zentauroepp37147813 badalona 02 02 2017 ensayo del a o nuevo chino en badalon170204095229 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Han passat setmanes practicant gairebé diàriament i mesos preparant setmanalment la desfilada d'aquest dissabte, un dels moments clau de la celebració de l'Any Nou Xinès. Són prop d'un centenar de persones, moltes de les quals cap al final de la tarda d'aquest dijous portaven a terme un últim assaig i treien a la plaça dels Músics de Badalona, on tenen el seu local, tres vistosos dracs als quals feien ballar per a fer fora els mals esperits i començar amb forces l'any, el 4.715 segons la cronologia xinesa. Formen part del Grup d’Artistes Huaxing, l'entitat més veterana i més nombrosa de totes les que han participat aquest dissabte a l'acte central barceloní de la Festa de la Primavera (Chunyun), com es coneixen uns festeigs que van començar fa una setmana. 

Sota la batuta d'aquesta agrupació està Shufen Chen, també coordinadora dels actes que es porten a terme a Barcelona i, és clar, a Santa Coloma, essencialment a Fondo, el barrio xinès més dens d'Espanya.

Aquesta dona, com prop del 70% dels xinesos catalans, prové de la província de Zhejiang, al sud de Xangai. Va arribar amb 18 anys a Barcelona per buscar-se la vida, amb una única connexió, una tieta. A Fondo va conèixer el seu marit, també de Zhejiang. Diu rient que encara no sap per què va venir, i encara que té clar que el seu lloc ja és aquí, no per això oblida el seu passat. Tot el contrari. Dedica gran part del seu temps a mantenir les tradicions i la cultura, perquè el seu fill de 19 anys, com tants fills de xinesos nascuts aquí, no se separi dels seus orígens, encara que les generacions més joves celebren el cap d'any el 31 de desembre.

MÉS DE 50.000 A CATALUNYA

A casa seva, com en tantes dels més de 50.000 xinesos que hi ha a Catalunya, concentrats bàsicament a Barcelona, Santa Coloma, Badalona i L’Hospitalet, el comiat d'any versió xinesa va tenir lloc el divendres 27 de gener, donant pas a dues setmanes de trobades. Com manen els cànons, explica Shufen Chen, es van reunir familiars i els amics més propers i van preparar abundants plats. Sempre n'ha de sobrar, per complimentar els convidats, la qual cosa no significa automàticament que es malgasti, ja que la iniciativa que aquí comencen a posar en pràctica alguns restaurants d'entregar embolicat el menjar sobrant per endur-se, a Xina és del més habitualsobrant.

NOMBROSES ACTIVITATS

Notícies relacionades

Els actes preparats aquests dies (també hi ha tallers de cuina, xerrades a biblioteques sobre convivència entre xinesos i catalans, conta-contes...) no són ni molt menys per al col·lectiu xinès.  És més, com a exemple, la majoria de públic que s'ha vist per la rua, com altres anys, és local. “Normalment als xinesos no els agrada sortir, encara que cada vegada es participa més”, justifica Shufen Chen, qui posa en valor, sobretot, la fusió de cultures xinès-catalana a la Festa de la Primavera.

“Aquesta celebració és una excel·lent oportunitat per compartir les tradicions de la cultura xinesa, alhora que per sentir-nos cada vegada més com a casa”, diu. De fet, és l'única que coneixen les generacions més joves, per als quals la gran barrera d'aquest col·lectiu, l'idioma, és inexistent. La setmana que ve, els membres del Grup d’Artistes Huaxing, com d'altres de les nombroses entitats que han regalat aquest dissabte art, color i tradició, començaran a pensar en la desfilada del 2018, en què el gos destronarà l'ara flamant gall.