HERBICIDA QUÍMIC

Barcelona ja no utilitza glifosat als jardins públics

Aquest mes de gener s'ha deixat d'aplicar aquest herbicida tòxic

Un herbicida amb glifosat de venda en uns grans magatzems francesos.

Un herbicida amb glifosat de venda en uns grans magatzems francesos. / AFP

1
Es llegeix en minuts

Barcelona ja és una ciutat lliure de glifosat Barcelona lliure de glifosatdesprés de l'aplicació de la mesura de govern aprovada el 2016 que establia que a partir del gener del 2017 la capital catalana no aplicaria cap herbicida químic als espais verds i a la via pública municipals. Per aconseguir l'objectiu d'eliminar l'ús del glifosat i altres herbicides tòxics, l'Ajuntament de Barcelona va establir un període màxim de transició d'un any que va finalitzar el 31 de desembre del 2016. Diverses associacions ecologistes n'havien demanat l'erradicació per possibles efectes sobre la salut.

El termini per deixar d'utilitzar totalment el glifosat era l'1 de gener del 2017, encara que les accions es desplegaran fins al 2020.

L'Ajuntament de Barcelona, segons ha recordat en una nota de premsa, aposta per fer una transició cap a una ciutat naturalitzada aplicant jardineria ecològica gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat, evitant les podes excessives, l'ús d'espècies no adaptades al mitjà o amb grans necessitats hídriques i evitant ús d'agrotòxics.

Notícies relacionades

En aquest context, la mesura de govern de l'erradicació del glifosat s'emmarca en els objectius de fer de Barcelona una ciutat més naturalitzada.

Des de fa uns quants anys, l'ús de productes fitosanitaris s'ha anat reduint progressivament, i s'ha intentat prevenir plagues i malalties amb tècniques culturals com millores en el reg, adobs, infiltració d'aigua... Arran dels estudis científics que alerten sobre l'afectació dels productes químics sobre la salut humana i animal s'ha revisat la utilització i l'aplicació d'aquests productes en la gestió dels espais verds i s'han estudiat les alternatives possibles amb l'objectiu final de reduir-ne l'ús.