Diccionari Indispensable Català-Immobiliari

L'anterior bombolla de preus va ser rica en eufemismes publicitaris i, com la nit i els jesuïtes, ara van i tornen

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Tornen les immobiliàries al paisatge comercial de la ciutat, senyal inequívoc que el mercat de compra i venda i lloguer ha ressuscitat i, amb ell, torna també aquell argot únic i inconfusible dels anuncis per paraules, gairebé haikus d'un anònim rapsode encorbatat (és només un suposar) escrits en els preliminars de l'anterior bombolla immobiliària. I com que tornen, toca refrescar la memòria amb un breu però indispensable diccionari.

AGÈNCIES ABSTENIU-VOS

No són mai les dues primeres paraules de l’anunci. Acostumen a ser les dues últimes, a vegades en un full escrit a mà o a màquina, fins i tot amb faltes d’ortografia, com a indici del fet que el propietari del pis que el posa en venda és una mica novell i té poques llums. És la versió immobiliària i no delictiva de l’estafa de l’estampeta. Agències absteniu-vos és en realitat un codi secret entre…, exacte, agències immobiliàries. És un anunci d’una agència que simula ser un particular.

BEN COMUNICAT

Dels pisos en venda o lloguer es destaca, com és obvi, la seva principal virtut. A vegades, l’única virtut. Ben comunicat no es diu d’un pis a la plaça de Catalunya. Ben comunicat, al Gran Diccionari Castellà-Immobiliari, significa que probablement està situat a una prudencial distància de l’última parada d’una línia de metro o autobús. Els pisos ben comunicats són ideals i perfectes per als amants de la lectura, o del Candy Crush

BOMBONERA

També conegut com el pis bufó. En realitat és la meitat d’un ideal parelles

FINCA RÈGIA I FINCA MODERNISTA

En el vocabulari d’un arquitecte no existeix la qualificació de finca règia. És una ocurrència genuïnament immobiliària. Se suposa que encareix la venda. Però, ¿per què? Perquè una finca sigui règia n’hi ha prou, per exemple, que els balcons siguin de ferro forjat, sense ostentacions, res de l’altre món. El llistó queda així prou baix perquè la següent categoria, finca modernista, inclogui pisos centenaris, contemporanis de l’edat d’or del modernisme, que llueixin una porta principal a la finca treballada per un ebenista. 

IDEAL INVERSORS

Les llengües evolucionen. La immobiliària també. En l’anterior bombolla, ideal inversors era una definició inusual. No perquè no hi hagués inversors entre els possibles compradors, que n’hi havia, ja que aquesta és l’essència de la bombolla, la compra per a la posterior venda en una perillosa estructura piramidal, sinó perquè les agències de barri aleshores no posaven als seus aparadors pisos amb arrendatari amb contracte en vigor. Amb l’última reforma de la llei a la mà, el comprador té màniga ampla per fer fora l’inquilí.

IDEAL PARELLES

Només amb dues paraules es diu molt del pis. És un cas d’economia narrativa sense comparació. D’entrada se suposa que es tracta d’una parella jove, gent atlèticament vital, un fet indispensable, perquè la vivenda és un pis alt i sense ascensor. Ideal gimnastes centraria més el missatge, però què hi farem. L’anunci, no obstant, encara diu més. Ideal parelles vol dir per a dues persones i prou. És un pis petit. No vol dir ideal parelles que busquen el seu primer fill. Vol dir ideal parelles amb adequats coneixements de contracepció. 

MOLTES POSSIBILITATS

La traducció més exacta d’aquest entusiasta moltes possibilitats és obres imprescindibles. Hi ha molts pisos que arriben al mercat de venda o fins i tot al de lloguer en estat preruïnós. El preu hauria de delatar que alguna cosa inesperada s’amaga darrere la porta, però la bombolla immobiliària fa que fins i tot aquests pisos cotitzin a l’alça, així que s’ofeeix als interessats l’obligada possibilitat d’encarar una reforma.

moltes possibilitatsobres imprescindiblesOCASIÓ

És una altra paraula amb trampa. Ocasió suggereix una cosa així com oportunitat, com un cop de sort. Un bon consell és desconfiar-ne. Les agències recorren al ganxo de l’ocasió en casos desesperats, per a aquelles fitxes de venda que ja acumulen pols i teranyines. Acostuma a ser per alguna cosa. Ocasió és un crit agònic. 

Un dels seus sinònims en l’argot immobiliari és urgeix vendre.

PER ENTRAR-HI A VIURE

Notícies relacionades

¡Carai!, acabat de reformar, deu pensar el comprador incaut. Profund error. Un pis ofert com a rehabilitat ja pot ser un engany, ja que a vegades la intervenció que s’hi ha portat a terme s’ha limitat a una operació de pintura i Ikea. Per entrar-hi a viure

«Les he fet servir totes, però només hi ha una trama: les coses no són mai com semblen».slang