INFRAESTRUCTURA SUBTERRÀNIA

El búnquer elèctric

Sota un descampat de les Corts s'hi amaga l'última subestació de Barcelona equipada amb tecnologia punta

fcosculluela36682699 barcelona  21 12 2016  barcelona  reportaje  endesa organiza161221162519

fcosculluela36682699 barcelona 21 12 2016 barcelona reportaje endesa organiza161221162519 / FABRIZIO CORTESI

2
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

Casc, botes i armilla ignífuga. Un solar situat a prop del Camp Nou, a la Zona Universitària, amaga al seu ventre l’última tecnologia elèctrica. Només una senzilla construcció superficial dóna accés a les escales que baixen a 16 metres de profunditat. Bé, es pot baixar pels esglaons o per una trapa de formigó per on despengen fins i tot camions. 'Facultats', nom amb què Endesa ha batejat l’última subestació elèctrica de Barcelona, és un autèntic búnquer d’electrons, protons, tecnologia i seguretat.

Tot està absolutament controlat, malgrat no tenir cap treballador a les catacumbes. La planta es gestiona a distància. Una mena de màgia de monitorització virtual. En una de les seves enormes i grises sales destaca la brillantor blanquinosa d’una pantalla d’ordinador. «Des d’aquí es pot observar l’estat de tota la planta», apunta un dels responsables. Unes 20 polzades de monitor són suficients per vigilar el monstre. Observat per desenes de càmeres de videovigilància, tèrmiques i d’infrarojos. Són els ulls del centre de control d’Endesa.

Si bé el 2007 es van posar a treballar les piquetes, la seva posada en marxa va haver d’esperar fins fa prop d’un any. ¿Quants diners ha costat tallar la cinta de la inauguració?: 8,3 milions d’euros. Pressupost que tampoc li confereix l’aire hollywoodià que un es podria imaginar. La infraestructura rellueix més aviat pel seu minimalisme. En 7.500 metres quadrats es distribueixen enormes sales amb uns pocs armaris elèctrics. Cel·les que contenen menys botons que el comandament d’un televisor. Es toqui on es toqui, no hi ha perill de fregir-se. Està tot perfectament aïllat. Fins i tot la pintura està elegida a propòsit.

En el remot cas que es produís una guspira, la subestació està equipada amb un sistema punter d’extinció d’incendis. Per les seves parets s’entrellacen canonades carregades d’aigua i nitrogen, preparades per deixar anar una espessa capa de boira fins a ofegar qualsevol flama. No sembla haver-se escatimat cap despesa. «Fins i tot es mesura la temperatura de l’aire per via d’uns petits ventiladors, per si la calor augmenta de sobte», assenyalen els tècnics.

ELECTRICITAT ASSEGURADA

Notícies relacionades

La nova subestació és l’últim nus de la malla elèctrica de Barcelona. A Facultats hi ha endollats, ara per ara, uns 3.300 abonats dels districtes de les Corts i Sants-Montjuïc. De totes maneres, es pot dir que el cor elèctric bomba volts com si encara estigués endormiscat. Per si mateix és capaç de proveir 49.000 usuaris.

El seu transformador encara s’ha de posar en marxa, com si fos un regal de Nadal. El clic es donarà a finals d’aquest mes o passat Reis. L’encesa serà en solitari, ja que en l’actualitat la planta només compta amb un dels quatre transformadors que pot arribar a acollir sota terra. Són aparells que, una vegada arriats des de la trapa, es desplacen fins al seu cubicle mitjançant uns rails que fan recordar els que utilitzaven les vagonetes a les mines. Encara que en aquest cas, la mina d’electrons no té res a veure amb el que un es pugui imaginar.