JUDICI A LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA DE BARCELONA

La CUP exigeix una comissió que investigui el 'caso Garganté' tras la seva absolució

El jutge ha exculpat el regidor perquè el metge suposadament coaccionat admet que no va presentar una denúncia formal i que només va declarar

El dirigent anticapitalista ha dit que tot és un "muntatge policial" i que demanarà responsabilitats a l'oposició per haver demanat la seva dimissió

Garganté / ACN

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Absolt. El jutge ha exculpat aquest dijous el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté i Estaven Yanischevsky, un activista de 68 anys membre de Tras la Manta, que estaven acusats d'un delicte de coaccions lleus (antigues faltes) a un metge de l'ambulatori de Peracamps, suposadament comès el 23 de març perquè el facultatiu modifiqués el comunicat d'un venedor ambulant. El motiu: falta d'acusació. La CUP ha anunciat que sol·licitarà a l'Ajuntament de Barcelona una comissió d'investigació del 'cas Garganté' i que es depurin les responsabilitats polítiques i policials, així com que s'apartin els agents de la Guàrdia Urbana implicats.

En el transcurs d'una breu vista i a preguntes del jutge, el metge ha assegurat que no havia presentat una denúncia  formal i que únicament va prestar declaració davant agents de la Guàrdia Urbana. Després d'això, ha agregat que no tenia "cap interès" de continuar amb el procés judicial contra el regidor. Al ser un delicte lleu, hi ha d'haver obligatòriament una denúncia de la víctima. Això sí, el metge ha precisat al jutge: "Volia que posés una cosa a l'informe mèdic que no era veritat".

Després de l'absolució, Garganté ha afirmat: "He estat mesos vivint un muntatge policial que ha caigut avui al minut zero. Ja m'havien sentenciat. Avui s'ha emportat una tremenda bufetada el muntatge policial i dels mitjans de comunicació". El regidor ha detallat que no tenia la intenció de pressionar el metge i que simplement va tenir una conversa amb ell perquè tornés a reconèixer el manter ferit. "Demanaré responsabilitats polítiques a l'oposició que va demanar la meva dimissió", ha subratllat.

"MUNTATGE POLICIAL"

L'altre acusat, Esteban Yanischevsky, ha insistit que el cas és un "muntatge policial" realitzat amb "falsedats", i ha relatat que només van conversar amb el metge perquè aquest recollís la versió del manter ferit. És a dir, que havia sigut empès per les escales del metro per un agent de la Guàrdia Urbana. Aziz, representant de Tras la Manta, ha denunciat la persecució a què són sotmesos els venedors ambulants i com "la policia manipula". "Volem viure en pau", ha sentenciat.

La vista ha estat precedida per moments de tensió a les portes de la Ciutat de la Justícia, on s'han concentrat manifestants en suport als dos acusats que s'han trobat amb desenes d'urbans demanant la dimissió de Garganté. Els primers, després de la lectura d'un manifest per part d'un representant dels manters, han llançat crits titllant d'"assassina" la policia municipal i s'han viscut moments de tensió que ha obligat a la intervinció dels Mossos. Quan ha arribat Garganté ha entrat directament per no caldejar més els ànims.

Els fets que s'havien de jutjar es remunten al 23 de març, quan laGuàrdia Urbana va activar una operació “dissuasiva” per provocar la retirada de venedors del 'top manta' que estaven a prop de la Rambla. Com passa habitualment, van fugir amb precipitació i a través de la boca del metro de Drassanes. En aquesta fugida, un manter va caure per l'escala de l'estació. Modou, el venedor, es va fer mal i va ser traslladat a l'ambulatori de Peracamps.

El metge que el va atendre, José Luis L. F., va omplir el comunicat després de preguntar directament al ferit la causa de l'accident. “He caigut”, va dir. Dues hores després de l'incident, a les 18.15 hores,Garganté, acompanyat d'un representant dels manters, va anar a l'ambulatori i va preguntar pel metge. Casualment hi havia unguàrdia urbà que també estava sent atès al centre sanitari i al sentir la conversa es va incorporar a la llitera, va treure el seu telèfon mòbil, el va fer sortir per sobre de la paret del box i va gravar unvídeo que va publicar en exclusiva a l'abril a EL PERIÓDICO.

"NO CANVIARÉ L'INFORME"

En la gravació es veu el metge que explica una vegada i una altra que el manter li havia dit que havia caigut i que no tenia cap sospita que havia sigut empès per la Guàrdia Urbana. Però Garganté i el representant dels manters li contesten que el lesionat no havia dit tota la veritat. “Que entri [el manter] ara i ja està”, va proposar el regidor. “Jo no canviaré l'informe ara”, es defensa el metge. “¿Per què?”, insisteix el regidor. “Perquè ja he sentit la seva versió”, li replica el facultatiu. “Però és que hauries d'haver-lo escoltat amb la Guàrdia Urbana al costat”, el renya Garganté.

El representant del manter i el regidor li retreuen al metge falta d'“objectivitat” i li reclamen que faci un altre informe incloent la nova versió. L'estira-i-arronsa dura uns minuts. Després de l'incident, el metge va declarar davant la Guàrdia Urbana que s'havia sentit pressionat. La CUP, per la seva part, va negar llavors que el seu dirigent hagués coaccionat el facultatiu.

Notícies relacionades

El procés judicial obert per aquest incident ha sigut controvertit. La jutge que instrueix el cas va considerar que Garganté va incórrer en un delicte lleu (antigues faltes) de coaccions. No obstant, la fiscaliano hi va estar d'acord i va recórrer aquesta decisió, a l'estimar que l'acció del regidor era més greu del que assenyalava la magistrada, a la vegada que apuntava que, a més de les presumptes coaccions, a Garganté també se'l podia acusar d'un delicte de falsedat documental.

La polèmica jurídica es va tancar el mes de maig passat. L'Audiència de Barcelona va avalar la tesi del jutge de considerar “lleus” les pressions que el regidor de la CUP va exercir sobre el metge. Segons l'Audiència, per valorar la “intensitat de la violència exercida” per Garganté s'ha de tenir en compte no només l'acció en si, sinó també els resultats. I és que el metge no va canviar el comunicat de lesions. "No dimitiré, ho tornaria a fer", va assegurar al seu dia el regidor barceloní.