PATRIOTES DE VALLCARCA

Els Surfing Sirles, herois del barri

La banda de punk local va néixer i va marcar la vida 'underground' de Vallcarca, que ha dedicat de manera informal una plaça al seu guitarrista mort

abertran29503775 barcelona 30 04 2015 can carol  masia que reinvidican los ve161020113515

abertran29503775 barcelona 30 04 2015 can carol masia que reinvidican los ve161020113515

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La seva empremta al barri va molt més enllà de l’enorme retrat d’Uri Caballero a la paret de la ruïnosa façana de Can Carol, a la plaça de la Farigola, que eriça la pell dels que el van conèixer. El periodista Roger Palà va titular la seva necrològica a la revista Enderrock Patriota de Vallcarca, intel·lectual punk. Així era i és recordat al barri d’esperit més llibertari de la ciutat el guitarrista d’Els Surfing Sirles. Així ho descriuen els entesos de l’underground local, rendits als seus peus. Caballero va morir als 34 anys d’una embòlia traïdora l’estiu del 2013, i es va emportar amb ell el grup de rock de garatge barceloní que va marcar part d’una generació, elevant-lo a grup de culte. Cançons com Pubilla formen part de la banda sonora de la Vallcarca rebel (i del Montseny canalla, on el seu Som del Montseny és himne).

    El 19 d’octubre del 2013, tres mesos després de la seva mort, els seus amics del barri –en què també va viure Ovidi Montllor– van inaugurar una placa de marbre amb el seu nom, amb què van rebatejar una placeta a pocs metres de l’Ateneu de Vallcarca –un solar convertit en plaça, com el d’una mica més amunt, presidit pel gran mural amb el seu somriure–. La placa, d’idèntic format que les del nomenclàtor oficial, es va pagar amb els 1.000 euros reunits entre els amics i seguidors del grup, els sirlers, i es va col·locar sense permís, com no podia ser d’una altra manera, en un homenatge al músic i activista de Vallcarca, guitarrista d’un grup amb un disc titulat D’aquí a 100 anys no hi haurà alcaldes.

    «És un plaer tocar a la plaça del nostre estimat Uri. Ho estem fent amb el seu amplificador. Mai el va acabar de pagar i ens el vam quedar», va dir Laura Crehuet, de Les Creuet durant un concert en les festes llibertàries de Vallcarca d’aquest estiu, segons va recollir la crònica de Nando Cruz publicada en aquest diari.

Notícies relacionades

    Aquest era molt probablement el tipus d’homenatge que emocionaria Caballero, autor de frases com «Patti Smith i tot aqulla penya, entre cigarret i polvo llegien bastant. El punk cafre és una idea equivocada» (Enderrock, 180).

    Els Surfing Sirles no només trencaven motllos pel seu vessant intel·lectual, sinó també pel seu macarra activisme social i de defensa del barri. És lectura obligada el manifest de la banda Fora catalans dels Països Catalans.