EXPOSICIÓ POLÈMICA

El comissari de l'exposició del Born: "L'estàtua de Franco em provoca repulsió"

Miquel Risques "entén" els que hi llancen ous, però considera que són "reaccions irreflexives"

Entrevista amb Manel Risques, comissari de l’exposició sobre Franco al Born. L’estàtua de Franco al carrer em provoca repulsió, assegura. / MÒNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Manel Risques, l'historiador que ha comissariat la controvertida exposició 'Franco, Victòria. República. Impunitat i espai urbà', que es va inaugurar dilluns amb altercats, reconeix en una entrevista concedida a aquest diari que l'estàtua del dictador li provoca "repulsió". L'escultura, que és a l'esplanada de vianants que envolta al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, no deixa indiferent a ningú.  

Notícies relacionades

El comissari assegura que des del Comissionat de de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona ja preveien reaccions en contra d'aquesta instal·lació, a la qual aquest dimarts al migdia li han col·locat una nina inflable muntada sobre el cavall.

"Puc entendre els que hi llencen ous, però és una conducta instintiva, poc reflexiva, que hipoteca el raonament que pretenem. Si no reprimim l'instint, no podem avançar i generar un debat públic sobre la impunitat que hi va haver durant la democràcia amb els símbols franquistes", argumenta, referint-se al fet que l'estàtua del dictador va estar exposada a la via pública, primer al pati d'armes del castell de Montjuïc i després al desaparegut museu militar, fins a l'any 2001.