El regidor d'Arquitectura de Barcelona qualifica la Sagrada Família de "mona de Pasqua gegant"

Daniel Mòdol titlla de "farsa" un projecte sense llicència d'obra que és un "fals Gaudí"

L'oposició censura la "frivolitat", la "burla" i l'"astracanada" del regidor socialista

cjane35637686 a picture taken on september 22  2016 shows a general view o160930154746

cjane35637686 a picture taken on september 22 2016 shows a general view o160930154746 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Sagrada Família té escassíssims detractors fora de Catalunya. Fins i tot fora de Barcelona. A la ciutat, però, el temple de Gaudí té dividida la població. Sense terme mitjà. O a terra, o que toqui el cel. L'últim a animar el debat ha sigut el regidor Daniel Mòdol, responsable d'Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni. En el ple d'aquest divendres ha qualificat de "farsa" i de "mona de Pasqua gegant" la basílica, un comentari inesperat que ha sacsejat una bancada que encara païa l'assumpte de Colom i el de la desborbonització de la salaassumpte de Colomdesborbonització de la sala on se celebren els conclaves municipals.

Els 41 regidors votaven una proposició presentada pel PP que insta el Govern a elaborar una proposta d'urbanització del voltant de la Sagrada Família, amb les modificacions de planejament que siguin necessàries, així com l'adquisició, si calgués, del solar dels números 424-432 del carrer de Mallorca per reallotjar famílies expropiades pels canvis que hi hagi a la zona. Tots els grups hi han votat a favor, a excepció de la CUP, que ha invitat a "deixar de pagar-li la festa al bisbat". En el seu torn de paraula, Mòdol, que hi ha votat a favor en nom del PSC, partit al qual està adscrit com a regidor independent, ha expressat una opinió que no és nova però que ara pren més calat per la seva condició de membre del govern d'Ada Colau.

UN "FALS GAUDÍ"

En conversa amb aquest diari, unes hores després del ple, el regidor, arquitecte de professió, ha explicat que la seva descripció del temple fa referència "a la sobreexplotació turística que pateix el seu entorn", i a la necessitat d'anteposar "el bé comú ciutadà" a la culminació d'un "edifici que és un fals Gaudí". "És una maqueta gegant, un projecte que no té rigor i que no disposa de llicència constructiva". I així és: mai ha pagat ni un cèntim a la ciutat en concepte de permís d'obres majors. En una entrevista concedida a EL PERIÓDICO juntament amb Oriol Bohigas el juliol del 2012, Mòdol, abans d'entrar en política, ja parlava en la mateixa direcció: "Un gran pas per a Barcelona seria repensar la Sagrada Família. Cada vegada va per més mal camí. Potser perdríem turistes però guanyaríem en millores urbanístiques. És una obra que en el seu conjunt em sembla una autèntica barbaritat". En aquella mateixa conversa, el veterà Bohigas es postulava a favor d'"enderrocar" la basílica

El número dos de CiU, Joaquim Forn, ha qualificat de "frivolitat" i "banalització" les paraules de Mòdol. "Aquesta és la persona que aspirava a ser arquitecte en cap de la ciutat. La lleugeresa d'aquests comentaris demostra l'absència de consistència del govern. Passems de Colom a la Sagrada Família mentre els problemes reals de la ciutat segueixen en un calaix". Alberto Fernández Díaz (PP) les ha considerat "fora de lloc" i una "burla maldestra, impròpia d'un arquitecte i d'un membre del govern". ERC ha declinat entrar en el debat més enllà de titllar d'"astracanada" la declaració del regidor socialista.

MIRADA VEÏNAL 

Notícies relacionades

Módol es defensa assegurant que el seu comentari va en clau veïnal, en el sentit que no té gaire sentit, per exemple, "protegir el barri de la Satalia, a Montjuïc, i no atendre els afectats urbanístics històrics de l'entorn del temple, a qui s'ha de donar resposta". "Imagini's que l'Església compra ara un terreny a les Glòries i es posa a construir una catedral sense límits ni permisos ni res. Això és el que està passant al centre de l'Eixample. Hem de reflexionar sobre la necessitat de fer fora la gent de casa seva per un simple dibuix de Gaudí, perquè això és tot el que va deixar; un dibuix".

Jaume Sanmartí ha sigut director de la Càtedra Gaudí fins a principis de setembre. Ha ocupat el càrrec durant vuit anys, així que alguna cosa sap sobre el genial arquitecte. Comença dient que Mòdol "té més raó que un sant". Per diverses raons: perquè l'arquitecte "només va deixar un dibuixet" i perquè el que s'està construint ara al temple es fa "en nom de Gaudí però sense ser seu". Sobre el paper que hi representa el consistori, lamenta que els polítics "mirin cap a un altre costat quan interessa", en referència a la total absència de llicències del projecte. L'actual director de la Càtedra, Juan José Lahuerta, va deixar clara la seva postura l'abril de l'any passat en un acte a l'Ateneu: la Sagrada Família és, al seu entendre, "un bibelot gegant". O sigui, un souvenir enorme.