MERCÈ 2016

Toni Albà, el 2009: "Els que no estimin Catalunya, que marxin"

El 'contrapregoner' de la Mercè va afirmar en un vídeo que Espanya odia els catalans com "un racista a un negre o un jueu"

Toni Albà. Extracte de ’Les raons de la consulta sobre la independència’.

1
Es llegeix en minuts

L'actor Toni Albà ha promogut el pregó alternatiu de la Mercè 2016 Mercè 2016, que protagonitzarà encarnant Felip V, en protesta per l'elecció de l'escriptor i articulista Javier Pérez Andújar com a pregoner oficial de les festes. Algunes veus sobiranistes retreuen a Pérez Andújar els articles periodístics en què descrivia una manifestació de la Diada com "el parc temàtic de l'independentisme". L'estrella de l''antipregó', al qual assistiran regidors de CDC, ERC i la CUP, s'ha significat pel seu compromís amb la causa independentista i per unes intervencions públiques que no deixen indiferent a ningú.

Albà va gravar un vídeo per animar els votants de Vilafranca del Penedès a participar en la consulta sobre la independència convocada en aquell municipi de l'Alt Penedès el 13 de desembre del 2009. L'actor afirma haver votat 'no' en el referèndum de l'Estatut per creure que l'"encaix" de Catalunya a Espanya és impossible. "L'Estat espanyol no està per a tonteries. L'Estat espanyol ens odia, ens ho ha fet saber durant 300 anys, o més", afirma l'actor. Segons la seva opinió, aquest suposat "odi" espanyol té trets xenòfobs: "Els resultem insuportables per ser com som, i quan algú t'odia per ser qui ets, per ser com ets, no hi pots fer res. És com quan un racista, un fatxa o un nazi odia un negre o un jueu pel fet de ser-ho. No hi pots fer res".

Notícies relacionades

En un altre passatge de la gravació, l'imitador televisiu demana als catalans que intentin atraure cap a la causa independentista els "que no són d'aquí i s'han intentat integrar". Segons ell, és català qui vol ser-ho i "estima Catalunya": "Conec molta gent que viu i treballa a Catalunya i que ens odia profundament. A aquests també els hem d'intentar convèncer. Si no ho aconseguim ja estarem a temps de donar-los la clau -el duro no els el donarem, que ja ho hem fet durant més de 300 anys- perquè marxin. La independència els la donarem nosaltres a ells".

¿ESTEU MALALTS, ESPANYOLS?

Albà afegeix la seva arenga descartant que "els espanyols" puguin entendre els catalans: "Hem de preguntar-los què els passa. ¿Què us passa, espanyols? ¿Esteu malalts? ¿Què us passa, que odieu tant aquests conciutadans que us paguen la vida a vosaltres, i a més una bona vida. ¿Què us passa, 'Ibarras', 'Rajoys', 'Aznares'...? ¿Tant us costa alliberar-vos del vostre passat franquista, dictatorial, senyoritista i consquistador?".