PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

La Casa Lleó i Morera tanca temporalment al no tenir a punt l'accés per a discapacitats

La propietat sol·licitarà a l'ajuntament un permís especial per tractar-se d'un edifici catalogat

abertran34892290 barcelona 01 08 2016 barcelona  la casa lle  i morera cierra160801143735

abertran34892290 barcelona 01 08 2016 barcelona la casa lle i morera cierra160801143735 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El porter de la senyorial Casa Lleó i Morera, reformada per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner a la cantonada del passeig de Gràcia amb Consell de Cent, informa els visitants que s'acosten que, des de diumenge passat, no es pot accedir a la planta noble de 400 metres quadrats. El motiu del tancament respon al fet que la immobiliària Núñez i Navarro, propietària de l'immoble, encara no té l'autorització de la Conselleria de Benestar Social per habilitar l'accés a persones amb mobilitat reduïda, ja  que per arribar fins a l'ascensor de la finca s'han de pujar vuit esglaons.

L'Ajuntament de Barcelona demana aquesta aprovació per concedir la llicència, que de manera provisional se li va adjudicar el 2014, quan la Casa Lleó i Morera va iniciar les visites guiades. "Des de l'ajuntament se'ls ha ajudat a buscar alternatives, que l'empresa propietària ha considerat no factibles i, pel seu compte, han decidit tancar l'activitat", assegura un portaveu municipal. La propietat va proposar instal·lar una plataforma elevadora a l'escala, però al tractar-se d'un bé patrimonial, els tècnics no van acceptar aquesta solució. "Els esglaons amb rajoles modernistes i el mosaic del vestíbul formen part d'un bé cultural catalogat com d'interès local i també nacional", afegeixen fonts de l'ajuntament.

Daniel Zafra, director de màrqueting de Núñez i Navarro, precisa que es tracta d'un tancament temporal. "No volíem seguir sense la llicència en regla. La voluntat és tornar a obrir. Demanarem a l'ajuntament un permís especial per tractar-se d'un edifici protegit on és molt difícil intervenir-hi, perquè complim totes les mesures de seguretat i perquè podem trobar una solució per facilitar l'accés a persones discapacitades, com una cadira especial", argumenta Zafra. Aquesta mena de beneplàcit el té el Palau Güell, que fins i tot no compta amb ascensors que arribin al visitat terrat.

Les negociacions amb els tècnics municipals es reiniciaran al setembre. L'última reunió va ser el 19 de juliol, on es va acordar una petita intervenció a l'ascensor i la instal·lació d'una rampa a la terrassa de la planta noble, que llueix una fantàstica vidriera amb virolats galls, ànecs, oques, moreres, llimoners i brots de raïm que ocupa gran part de la façana interior.

RECORREGUT A TRAVÉS D'UN VÍDEO

Notícies relacionades

Per resoldre l'absència de visites, la web de la Casa Lleó i Morera mostrarà a partir d'aquesta setmana un vídeo que recorre totes les estances de l'habitatge que el 1902 Francesca Morera va encarregar reformar a Domènech i Montaner. La propietària no va poder veure l'obra acabada. Va morir el 1904, i va ser el seu fill, el metge Albert Lleó i Morera, qui va supervisar el tram final i va donar nom a la finca.

El 2015, un any després que obrís el principal d'aquesta finca, es van iniciar les visites guiades per la veïna Casa Amatller. Aquests dos edificis modernistes al costat de la Casa Batlló formen l'anomenada illa de la discòrdia, que des de fa un any, per primera vegada, es podia visitar completa. Ara durant un temps no serà possible.