ÚLTIM PLE ABANS DE VACANCES

Barcelona aprova la taxa per a pisos buits

El consistori avala amb el suport de CiU que els 30 milions que rebrà de la Diputació es dediquin a la reforma de les Glòries i a Montjuïc

jcortadellas34778253 barcelona    22 07 2016      pol tica    ada colau presidien160722122007

jcortadellas34778253 barcelona 22 07 2016 pol tica ada colau presidien160722122007 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L'últim ple municipal del curs a l'Ajuntament de Barcelona, que ha començat amb el personal caçant pokémons a la sala de plens, ha aprovat, a falta que s'acabi el període d'al·legacions que s'obre durant un mes, la nova taxa que el govern municipal va plantejar per als pisos que estiguin buits més de dos anys. Es tracta d'una taxa de 633 euros que, segons el consistori, taxa de 633 euros  servirà per costejar la inspecció i la tramitació d'expedients i sancions.

Encara que la norma és aplicable en general, està pensada per a entitats financeres i grans tenidors de vivenda, no per a particulars. És una eina que persegueix obligar a posar al mercat el màxim de vivenda en un moment en què la demanda és elevadíssima, cosa que redunda en un augment dels lloguers que s'està convertint en una barrera cada vegada més alta per als que busquen un pis o han de renovar el contracte de lloguer.

La taxa ha sigut sotmesa a aprovació juntament amb dues mesures més relacionades amb les ordenances fiscals: una rebaixa en la taxa d'autoritzacions de sol·licituds d'ocupació de la via pública per a rodatges, sessions fotogràfiques i mundances, i una bonificació de la taxa d'elaboració d'informes per a l'homologació de plans d'autoprotecció d'entitats sense ànim de lucre. Però l'única que ha suscitat polèmica és la taxa dels pisos buits. La votació ha sigut conjunta, i ha tirat endavant amb el vot a favor dels grups del govern municipal, Barcelona en Comú i el PSC, i d'ERC. CiU s'ha abstingut, com la CUP. El PP i Ciutadans hi han votat en contra i han posat en dubte la legalitat de la taxa.

TRADICIÓ TRENCADA

Un altre punt polèmic era el del conveni amb la Diputació de Barcelona per rebre una aportació de 30 milions d'euros, habitual cada any, que tradicionalment es dedicava a equipaments de cultura i esports. El govern municipal va decidir que la gran majoria d'aquests diners anirien a la reforma de les Glòries (28 milions) i a la reforma del castell de Montjuïc (dos milions). Inicialment, el consistori pretenia destinar la quantitat al pla de barris, però la Diputació va reclamar més concreció, ha afirmat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

Notícies relacionades

El conveni ha tirat endavant, amb el suport del govern municipal i de CiU, que en comissió havia fet reserva de vot. El regidor de CiU Jaume Ciurana ha explicat que, malgrat votar-hi a favor, el seu grup espera que el consistori proveeixi 30 milions més que es dediquin a Cultura. De passada, ha advertit que en aquest repte es veurà la influència real del socialista Jaume Collboni, responsable de Cultura, com a soci de Barcelona en Comú al capdavant de la ciutat. El Govern i CiU hi han votat a favor i la CUP i Ciutadans s'han abstingut. Els més indignats pel destí de l'aportació són ERC i el PP, que hi han votat en contra.

PP I PÓKEMON GO

En un ple prevacacional exempt de grans polèmiques, el Pokémon Go centrarà la part final de la sessió, quan toqui debatre una iniciativa del cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, perquè l'ajuntament faci una campanya informativa sobre com es pot jugar al Pokémon Go.