Barcelona planteja una taxa de 633 euros per als propietaris dels pisos que faci més de dos anys que estan buits

Proposa cobrar 286 euros més sobre cada expedient posterior per incompliment

1
Es llegeix en minuts

El Govern municipal de Barcelona portarà a la comissió d'economia de la setmana que ve l'aprovació provisional d'una nova taxa de 633 euros per als propietaris de pisos buits més de dos anys.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha declarat aquest divendres que l'objectiu és dissuadir els propietaris de tenir pisos buits injustificadament, i els 633 euros s'imposaran per cada expedient que s'obri al detectar pisos buits, dins de l'estratègia del seu Govern "per garantir el dret a la vivenda". Una vegada aplicada aquesta taxa, es cobraran 286 euros més per cada requeriment que s'obri a causa de l'incompliment d'un requeriment anterior.

"És un tràmit administratiu que abans pagàvem tots els veïns. Ara el pagarà la persona física o jurídica a la qual s'obri l'expedient", segons Pisarello, que ha defensat que és una mesura imaginativa impulsada per l'ajuntament, encara que voldria anar més enllà però no té més competències.

Ha criticat que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés articles de la llei catalana d'emergència habitacional i pobresa energètica, i ha dit que l'ajuntament no es pot "quedar de braços plegats", i per això impulsen mesures com aquesta taxa, que té total cobertura jurídica, afirma.

El gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, ha explicat que el procediment pot acabar en sanció o no, però que la taxa es cobrarà en qualsevol cas -excepte si l'expedient s'obre quan no correspondria-, i Pisarello ha insistit que pretenen llançar un clar missatge als barcelonins que treballen pel dret a la vivenda.

OCUPACIÓ DE VIA PÚBLICA

Notícies relacionades

En la modificació de les ordenances fiscals, el Govern municipal també proposa rebaixar del 90% al 40% per un acord amb el sector de mudances la taxa d'autoritzacions de sol·licituds d'ocupació de la via pública per a rodatges de pel·lícules, vídeos, televisió, realització de maquetes, sessions fotogràfiques, mudances, bastides i grues.

També incorpora una bonificació de la taxa d'elaboració d'informes per a l'homologació de plans d'autoprotecció d'entitats i associacions sense ànim de lucre que desenvolupen activitats d'interès social i de la ciutadania per garantir la seguretat en les seves activitats.