Comença la primera intervenció arqueològica al jaciment del Born CCM

El programa Arqueoborn vol donar a conèixer l'origen de l'espai des de la seva construcció fins al 1717

Un conveni del programa amb la UB permetrà fer pràctiques a estudiants d'arqueologia durant 15 dies

cjane34493536 barcelona 28 06 2016 primera intervencion arqueologica desde160628155135

cjane34493536 barcelona 28 06 2016 primera intervencion arqueologica desde160628155135 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ADRIÀ PALACÍN / BARCELONA

Per primera vegada des de la seva inauguració, el 2001, l'espai del Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) inicia un projecte d'excavació arqueològica per saber com era aquest nucli urbà barceloní des de la seva construcció en l'època medieval fins a la seva destrucció el 1717. Fins al moment, totes les intervencions arqueològiques realitzades a l'interior i l'exterior del recinte responien a projectes de caràcter arquitectònic com el de la Biblioteca Provincial de Barcelona o el del mateix Born CCM. L'objectiu ara és reprendre la investigació del jaciment per entendre el funcionament d'una gran part de les 60 cases trobades al Born datades del segle XVIII, i anar fins als seus orígens, que es remunten fins al segle XIII, segons calculen els investigadors.

Aquest projecte, on treballen una dotzena d'estudiants de la Universitat de Barcelona en període de pràctiques, se centrarà en la casa Corrales, una de les 60 vivendes on més avançades estaven les excavacions, i que es pot veure perfectament des de les passarel·les superiors del recinte. Segons l'arxiu de documentació, els investigadors dedueixen que la casa, situada just al costat del Rec Comtal, podria estar situada a sobre de les dues necròpolis (una de musulmana del segle XI i una de romana datada entre els segles III i V) de les quals ja es té constància des de la primera intervenció arqueològica del lloc, el 1991. Segons el director de la intervenció, Antoni Fernández, encara desconeixen els límits d'aquestes necròpolis però assegura que podrien arribar a ocupar gran part de tot el jaciment.

De moment, l'equip d'excavació ha retirat el paviment on es va construir la casa per descobrir com vivien els seus primers habitants, al segle XIII. A més, un dels objectius de la intervenció és solucionar la presència d'humitats que provoca la sal a les pedres situades al costat del Rec Comtal, per la qual cosa les lloses extretes de la casa Corrales seran tractades per a la seva dessalinització i evitar així el deteriorament de la seva construcció en general. 

EVOLUCIÓ DE LA HISTÒRIA DE BARCELONA

Notícies relacionades

Segons Ricard Vinyes, comissionat de programes de memòria de l'Ajuntament de Barcelona, "aquest és un projecte que ens donarà una imatge evolutiva de la història de Barcelona, des de la prehistòria fins a l'etapa contemporània". No obstant, explica Carme Miró, del servei d'arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, "una vegada acabada aquesta intervenció, es tornarà a reconstruir el conjunt arqueològic excavat perquè torni a presentar una imatge fixa de la ciutat el 1717".

Les excavacions recentment iniciades duraran uns 15 dies, que és el temps de pràctiques que tindran els estudiants d'arqueologia de la UB per aprendre en aquest recinte. "El 60% del jaciment encara està intacte des de l'abril del 1717, per això és tan important aquesta primera excavació. El Born CCM, a part d'un centre cultural, hauria de ser un referent en arqueologia", reclama Fernández, "I fer d'aquest un referent mundial a través dels estudiants", afegeix.

Un descobriment per etapes