PROTESTA DESPRÉS D'UN DESALLOTJAMENT A BARCELONA

Jornada de calma a Gràcia el dia del gran desplegament dels Mossos

Els okupes mostren la cara social del 'banc expropiat', mentre la policia blinda la ciutat

El col·lectiu descarta asseure's a negociar amb Colau però deixa la porta oberta a la 'via Trias'

jgblanco34071349 barcelona  28 de mayo de 2016  actividades del ban160528190813

jgblanco34071349 barcelona 28 de mayo de 2016 actividades del ban160528190813 / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Abans de les cinc de la tarda una veu del moviment defensor del banc expropiat donava per tancats els actes reivindicatius de la jornada. «Us convidem a sumar-vos ara a la marxa per la dignitat. Ens veiem demà a les 12 davant el local», va anunciar una veu del col·lectiu des d’un micròfon lligat a una escombra darrere un petit contenidor d’escombraries que feia de faristol. L’improvisat escenari va servir per anar anunciant les diferents activitats que, des de la 11 del matí fins a aquell moment, havien omplert la plaça de la Revolució: un taller de tai-txi, un altre de costura, de català... L’objectiu dels organitzadors era mostrar a tothom qui volgués conèixer-la la feina que han portat a terme a l’espai okupat durant els seus cinc anys d’història. Una jornada reivindicativa en horari familiar que en precedia una altra en la mateixa franja, trencant la imatge de motos en flames i vidres trencats.

    En una cantonada de la plaça, un grup de mares donaven el pit en un banc al costat dels cotxets dels seus fills, decorats amb banderes en les quals es llegia «Nosaltres també som el Banc». Una mica més enllà, una botiga gratis: «agafa el que vulguis i deixa les peces que no utilitzis» o un home fent massatges sobre una manta a terra. Imatges que recordaven molt més l’ambient viscut a la plaça de Catalunya durant el 15-M que les barricades després del desallotjament de Can Vies. 

OKUPES BONS I OKUPES DOLENTS / Malgrat que el col·lectiu sempre ha volgut fugir de la dicotomia okupes bons –els dels tallers– versus okupes dolents –els que cremen contenidors–, el missatge donat aquest cap de setmana pels okupes és clar. Mentre la policia blindava la ciutat i els furgons dels Mossos esperaven avorrits per si la ciutat cremava, aquests recitaven poesia amb una escombra i insistien que no descansaran fins que tornin a entrar al local d’on van ser desallotjats dilluns. «No tenim res a negociar perquè només aspirem a reobrir el banc. Si volen negociar, que ho facin Generalitat, ajuntament i Bravo Solano [el propietari], no és el nostre assumpte», assenyalen els okupes en un comunicat, deixant la porta oberta a la via Trias, ara investigada per la fiscalia.

    Un dels protagonistes de la plaça va ser precisament el propietari del local. La seva cara estava dibuixada en una gran pancarta i moltes persones portaven màscares amb la seva cara fotocopiada. Els okupes el responsabilitzen de la situació. «Els altercats van començar amb el desallotjament», subratllen. Coincideixen, en part, amb aquesta tesi les entitats més tradicionals de Gràcia. El grup d’entitats històriques de la Vila va emetre divendres un comunicat en el qual condemna la violència exercida per totes les parts, i desfermada després de la irrupció policial al lloc.  

BLINDATGE ESTÈRIL / Els cossos policials esperaven un cap de setmana que no tenia res a veure amb els tallers de plantes medicinals que es van organitzar a la plaça de la Revolució. Divendres a la nit s’havia d’armar un bon pollastre, creien, que havia de ser tan sols el pròleg d’un esclat definitiu de violència urbana que havia de coronar una setmana d’escaramusses com la que es va armar fa dos anys amb el desallotjament de Can Vies. Es van equivocar.

    Els Mossos d’Esquadra havien reforçat els efectius de la Brigada Mòbil (Brimo) d’antiavalots, i els periodistes tenien pàgines en blanc reservades als diaris i el braçal de premsa guardat a la butxaca. Segons sembla, però, van ser els únics preparats per a una nit d’altercats. Els esvalotadors, després de tres jornades de molta brega, es van agafar dijous per descansar i van continuar amb la treva divendres i dissabte.

    Al si de la Conselleria d’Interior la preocupació era evident després de l’inici de setmana. Els serveis d’informació de la policia catalana estaven investigant si els episodis de disturbis contra l’anomenat banc expropiat del barri de Gràcia havien generat un efecte crida a antisistemes violents d’altres racons de Catalunya, o fins i tot de l’estranger, aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

    En les imatges captades des dels helicòpters, els policies asseguren que han pogut observar que els violents mostren un alt grau d’organització i que prenen totes les precaucions per generar destrosses protegint la seva identitat. Els Mossos sospiten que darrere d’aquests altercats s’hi amaga un conglomerat antisistema heterogeni, format principalment per anarquistes i antifeixistes.

    Al centre de coordinació policial, en el qual aquests dies han (gairebé) pernoctat el conseller d’Interior, Jordi Jané, o el director dels Mossos, Albert Batlle, ahir a la nit van poder utilitzar una de les pantalles per veure la final de la Champions, encara que no la jugués el Barça.