Cassolada pel local desallotjat de Gràcia

Un centenar de persones es concentren davant del 'banc expropiat' en la quarta nit de protestes

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Després dels violents disturbis que s'han viscut al barri de Gràcia entre dilluns i dimecres passat, el col·lectiu d'okupes de l'anomenat ‘banc expropiat’ ha optat per no convocar cap manifestació per aquest dijous a la nit, però ha cridat tots els seus simpatitzants a protestar amb una sonora cassolada als carrers del barri.

La protesta s'ha celebrat a les deu de la nit quan desenes de persones, entre elles alguns veïns de Gràcia, han fet sonar cassoles i altres estris de cuina durant més d'una hora, per expressar el rebuig al desallotjament del local ocupat des de fa cinc anys. Un centenar de persones s'han concentrat als voltants del ‘banc expropiat’ i han picat reiteradament les planxes de ferro amb què ha sigut tapiat. També s'han mostrat pancartes de suport als okupes i de rebuig als Mossos.

CÀMeRA DE TV-3 TRENCADA

Durant la cassolada, un noi encaputxat ha trencat la càmera a un periodista de TV-3 que l'estava gravant. Altres activistes s'han posat davant de les càmeres d'altres informadors per impedir-los captar alguns plans. En principi, la protesta d'aquesta nit s'havia d'acabar aquí, però ni la policia ni els habitants del barri descarten que aquesta nit es puguin produir nous disturbi o altres tipus d'incidents.

Després del desallotjament de la policia catalana de dilluns passat, que va durar nou hores perquè dos activistes s'havien encadenat a un bidó a l'interior de l'antiga sucursal bancària, a la nit es van produir greus aldarulls, que es van saldar amb una quinzena de ferits, un detinguda, la crema d'alguns vehicles aparcats davant del local i nombroses destrosses del mobiliari urbà. L'endemà, l'ajuntament va valorar els danys causats en uns 60.000 euros.

La segona onada, dimarts a la nit, va acabar amb una càrrega policial contra els manifestants quan intentaven tornar a entrar al ‘banc expropiat’, que des del desallotjament ha sigut tapiat amb planxes metàl·liques. El balanç de danys va ser molt inferior, ja que no es van destrossar aparadors ni vehicles i només es van bolcar alguns contenidors. En les escaramusses entre la policia i els manifestants es van produir, però, alguns ferits lleus en els dos bàndols.

ELS DISTURBIS DE DIMECRES

Notícies relacionades

Dimecres a la nit es van tornar a produir altercats i enfrontament entre grups de violents i els Mossos poc després que finalitzés la manifestació que s'havia convocat aquell dia. La mobilització va acabar amb trencament d'aparadors i caixers d'entitats bancàries, alguns contenidors cremats i bolcats, i altres desperfectes en el mobiliari urbà, a més de danys a diversos vehicles. 

La policia catalana va blindar la zona en què hi ha el ‘banc expropiat’, situat a la travessera de Gràcia, davant del mercat del barri, per impedir que els manifestants tornessin a ocupar-lo. Els activistes van respondre amb actes de violència en diferents carrers del barri, en què es van produir escaramusses i enfrontaments amb la policia.

Temes:

Okupes