Pilar Díaz, alcaldessa d'Esplugues: "Volem que la ciutadania participi per dibuixar el futur"

Destaca la voluntat de millorar la ciutat de la mà dels seus habitants mitjançant processos participatius

Reclama millores en matèria d'infraestructures de mobilitat per suplir les carències històriques

L’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, al final de l’entrevista amb EL PERIÓDICO / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / ESPLUGUES DE LLOBREGAT

Esplugues de Llobregat gaudeix de proximitat amb Barcelona i amb part de les principals vies de comunicació i infraestructures del país, però aquesta proximitat no sempre rendeix prou. La localitat basa el seu futur més pròxim en la participació de la ciutadania per traçar les prioritats del municipi, així com en la reivindicació de solucions a les seves carències històriques, sobretot en matèria de mobilitat. Des del 2015, el PSC governa en coalició amb CiU.

Ha aconseguit formar govern amb CiU...

Sí, fem un balanç positiu perquè ofereix estabilitat. No només per aquest pacte, també per l'arribada de nous regidors d'altres formacions a l'ajuntament. Hi ha hagut una renovació en aquest mandat que va bé i demostra per què moltes coses s'han pogut aprovar per unanimitat i altres amb una majoria notable. Un exemple és el pacte per reactivar l'economia i crear feina de qualitat, on vam tenir una unanimitat en un consistori amb vuit formacions. Hi ha regidors amb moltes ganes de treballar.

Un dels plans que té sobre la taula és el de mobilitat fins al 2020.

Ja fa anys que hi estem a sobre. En l'últim any el regidor de Mobilitat va donar-li un impuls final, hem realitzat processos participatius i hem parlat amb diversos col·lectius. No només es tracta de millorar la mobilitat, també s'ha de fer sostenible, alineant-nos amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i altres ajuntaments de l'entorn. El nostre és un municipi trinxat per diverses vies de comunicació ràpida com la Ronda de Dalt o la B-23, i l'arribada del Tram ens va permetre pacificar el trànsit comarcal en vies com la N-340 i incrementar l'ús de transport públic. Ara busquem millorar encara més la mobilitat i l'ús del desplaçament a peu i d'altres sistemes de transport.

I la seva aposta per promocionar la ciutat com a clúster farmacèutic?

Forma part del pacte per reactivar l'economia que vam signar totes les formacions i que compta amb 73 mesures. Una d'elles és modernitzar els polígons industrials. Tenim moltes empreses del sector farmacèutic, algunes d'elles estan més consolidades i en expansió. Dins de la nostra estratègia hem visitat laboratoris i ens hem reunit amb empreses i empreses emergents que fan investigació des de fa anys i que estan a punt de saltar a la fase comercial dels seus resultats. Per tot això, optem per disposar d'un clúster per poder conversar amb altres espais.

S'han integrat a la Xarxa de Municipis per la Igualtat, què els aporta?

Som onze municipis que treballem conjuntament en actuacions coordinades, amb la mirada posada a eradicar les desigualtats que existeixen i que s'engrandeixen en una època de crisi profunda com la que hem sofert. Volem treballar amb les famílies que viuen una situació de vulnerabilitat social, és imprescindible posar en comú estratègies per lluitar contra la pobresa i l'exclusió. Tenim bones pràctiques, i unir una resposta entre municipis ens fa forts. Ja hi ha experiències de lluita contra la desigualtat i de creació d'ocupació, hem treballat amb Cornellà o Sant Joan Despí per tirar endavant projectes comuns en matèria de prevenció de drogoaddicció. Són petites experiències que han tingut bona resposta i hauríem de poder-les aplicar també ara, en educació, salut o serveis socials.

Quins deutes pendents té la Generalitat amb Esplugues?

L'arribada de la L-3 del metro. Som gairebé l'únic municipi a tocar amb la frontera de Barcelona amb un dèficit en aquest àmbit, tenim una sola parada a Can Vidalet, en un carrer compartit amb L’Hospitalet. El 2010 es va projectar l'ampliació de la L-3, es va licitar i va adjudicar la redacció del projecte executiu, però amb la crisi es va aturar. Veiem difícil que arribi el metro abans del 2020, com es preveia. També ens falta una residència per a discapacitats psíquics profunds, així com el tercer CAP.

I l'Estat?

Volem repensar el pas de la B-23 per la ciutat, és un projecte que vam iniciar en solitari, però fa poc més d'un any l'Àrea Metropolitana de Barcelona se'l va fer seu. Conjuntament amb altres ajuntaments vam començar a treballar per urbanitzar el tram de la B-23 que passa pels municipis perquè tingui característiques semblants a les de l'avinguda Diagonal de Barcelona. És a llarg termini, però s'ha de començar algun dia. També tenim la reivindicació de crear una línia de rodalies, la R3, entre la zona universitària de Castelldefels i Cornellà, que connectaria gran part de la comarca i cobriria el dèficit existent en matèria de transport públic.

Notícies relacionades

Quins reptes tenen per als pròxims anys?

Som, juntament amb Sant Feliu de Llobregat, l'únic municipi que ha obtingut la màxima puntuació durant tres anys en el barem del segell Infoparticipa que atorga la UAB en matèria de transparència, i suposa un estímul per seguir treballant en aquest sentit perquè ens permet fomentar la participació. També aquest any celebrem la tercera edició dels pressupostos on la ciutadania participa per dibuixar el futur d'Esplugues, i estem treballant en el pla estratègic de la ciutat. Ja en teníem un, però vam decidir dissenyar-ne un altre mitjançant la participació ciutadana.