Esnifar cola: Un hàbit devastador i intermitent durant tres dècades

abertran33585684 barcelona 19 10 2007 un grupo de menores esnifan c160418140525

abertran33585684 barcelona 19 10 2007 un grupo de menores esnifan c160418140525

2
Es llegeix en minuts
P. C. / G. S. / BARCELONA

El 1984 revistes com 'Tiempo' i 'Interviú' dedicaven rius de tinta al fenomen dels «nens drogoaddictes per inhalar cola». El badaloní barri de Sant Roc i el centre de Barcelona n’eren els epicentres. Els precoços addictes sucumbien preferentment davant el precolan, amb alt percentatge de dissolvent i efectes al·lucinògens, però també per qualsevol pega de fuster. Els efectes eren demolidors per a la salut, però ells relataven: «Pressió al cap, un mareig divertit, riure i, si et passes, al·lucinacions». No podien deixar-ho, tot i que eren molt joves. Molts comerciants amb consciència van deixar de despatxar aquests productes a Ciutat Vella durant anys.

Però com un riu, i després d’uns anys d’aigües tranquil·les, aquesta modalitat de drogoaddicció barata i a l’abast de qualsevol repuntava cíclicament. Fins i tot de forma desbordada, com quan un jove de 22 anys va morir a les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), el 1995, després d’haver inhalat dissolvents de forma continuada, segons va revelar l’autòpsia, i mentre arribaven notícies d’altres morts en diversos països.

120 MENORS / Durant el 2000, 2001 i 2002, la pràctica d’inhalar pega va tornar a ser notícia a Barcelona. El 2000 els veïns del Casc Antic van demanar solucions davant la inseguretat (robatoris i baralles) que protagonitzaven els menors que inhalaven. L’any 2001 la Delegació del Govern a Catalunya estimava que uns 120 menors immigrants que sistemàticament fugien de la tutela de la Generalitat eren addictes a la cola. Aquests nens del carrer van sumar en mig any 800 detencions de la policia, més dos centenars a càrrec de la Guàrdia Urbana. El juny d’aquell any es va pactar destinar 43 agents a aquesta problemàtica, sumant el consistori barceloní i la Generalitat per abordar la seva desintoxicació. Sanitat va elaborar un programa que incloïa el seu ingrés temporal al considerar que l’addicció no es podia abordar de forma ambulatòria.

Notícies relacionades

El 2002, el barri de la Bordeta (Sants-Montjuïc) es va mobilitzar perquè 12 joves magribins, aparentment majors d’edat, es van instal·lar en una casa abandonada del carrer de Parcerisa, on inhalaven dissolvents de forma continuada i es mostraven tan violents que atemorien els veïns.

Durant uns anys, aquest perillós ritual va semblar que s’havia extingit, amb puntuals conats, com el 2007, fins que fa uns mesos va tornar a ser detectat. En alguns casos en punts del Raval i, sobretot, al Casc Antic.