Barcelona treu la cartera

L'ajuntament s'ha mostrat disposat a aportar recursos a les obres del metro i les del tramvia

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L'Ajuntament de Barcelona és l'administració catalana més sanejada, no només perquè tingui superàvit, sinó perquè a la Generalitat no li sobra un euro i fa anys que va buscant a les butxaques mentre s'ha anat veient obligada a ajornar pagaments de forma recurrent. Davant aquesta situació, en els anys en què CiU dirigia el consistori es va criticar l'aleshores alcalde, Xavier Trias, per convertir-se en el 'banquer' de la Generalitat que encapçalava Artur Mas. Per prestar-li diners.

Resulta paradoxal que l'actual equip de govern, amb Ada Colau al capdavant, sembli tenir fins i tot una millor relació amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que Trias amb Mas. La primera entrevista de Colau amb Mas, al juliol, ja va sorprendre per la bona sintonia. En la primera que va celebrar amb Puigdemont, l'alcaldessa es va oferir a assumir la meitat del cost de portar el metro a la Zona Franca, que puja a uns 90 milions d'euros. D'alguna manera, va ser ERC qui va incentivar l'assumpte: Alfred Bosch veu l'arribada del metro al barri com a totalment prioritari. El PSC es va indignar: el seu cap de files al consistori, Jaume Collboni, va exigir que s'acordi un retorn dels diners per part de la Generalitat. El popular Alberto Fernández Díaz ho va resumir així: “Colau ha sigut més submisa amb la Generalitat del que va ser Trias; la Colau reinvindicativa ara només és una alcaldessa submisa".

Notícies relacionades

En el cas del tramvia, l'ajuntament s'ha mostrat obert a assumir tot el cost de la connexió per la Diagonal, calculat en uns 175 milions d'euros. També en aquest cas l'oposició va posar el crit al cel: el convergent Joaquim Forn va considerar el projecte com a "absolutament desorbitat".

Els 8 milions d'euros que en principi pagarà l'ajuntament per adquirir el solar de l'actual centre obert de la Trinitat se sumen a la llista, i en aquest cas no hi ha dubte que no serien tornats.