Les millors vistes de Barcelona... de franc

L''skyline' de la ciutat és un dels més característics i fotografiats de les grans capitals europees

Des de la torre Agbar i les tres xemeneies del Paral·lel fins a la Sagrada Família i l'hotel W, la ciutat ofereix estampes per a tots els gustos

Barcelona, vista des de diversos miradors de la ciutat. / RICARD FADRIQUE

6
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

L'‘skyline’ (o línia de l'horitzó) de Barcelona és un dels més especials de les grans capitals europees. Els turistes ho saben i són pocs els que s'acomiaden de la ciutat sense haver-ne fet abans una fotografia panoràmica. Barcelona, en la seva plenitud, es pot contemplar des de diferents punts. Amb el mar de fons --brillant i lluminós, com és sempre el Mediterrani-- emergeixen les construccions més significatives i que més la caracteritzen: des de la torre Agbar fins a Montjuïc, passant per la Sagrada Família, les torres Mapfre, l'hotel W, el monument de Colom o les tres xemeneies del Paral·lel, entre moltes altres.

Barcelona és una ciutat per mirar. I, segons des d'on es faci, tota sembla que càpiga en una mirada, ja que la seva superfície (101 quilòmetres quadrats) no és tan gran com la d'altres capitals (Madrid, per exemple, té 605 quilòmetres quadrats; Londres, més de 1.500). Des d'un punt alt, es pot contemplar a la perfecció la geometria quadriculada sobre la qual regnen les dues vies principals: la Gran Via de les Corts Catalanes i l'avinguda Diagonal. Contemplar Barcelona des d'un punt alt val la pena en qualsevol moment. La nitidesa del dia permet identificar cadascun dels elements disposats en el paisatge, però la resplendor de les llums nocturnes --que transcorren com rierols per alguns carrers i barris-- confereix a la ciutat una particular bellesa que van plasmar amb precisió en els seus llibres novel·listes de la talla de Juan Marsé, Carmen Laforet o Eduardo Mendoza, per exemple.

Així doncs, trobar un lloc des del qual obtenir unes bones vistes de Barcelona és senzill. El més difícil --o no tan fàcil-- és que siguin gratuïtes. La Sagrada Família, el Park Güell, la torre de Collserola… ofereixen una bona panoràmica de la ciutat, però sempre pagant prèviament. Aquí presentem vuit espais --alguns de molt populars, altres de desconeguts-- des dels quals es pot contemplar Barcelona en tota la seva esplendor. I de manera gratuïta.

1. TURÓ DE LA ROVIRA (HORTA)

És un clàssic. De fet, sol estar bastant ple de persones (foranes i autòctones). És un espai patrimonial on es conserven les restes d'una bateria antiaèria construïda durant la Guerra Civil espanyola per intentar defensar Barcelona dels atacs de l'aviació feixista. S'hi pot arribar en metro o en bus, però des de la parada s'ha de pujar durant uns 10 minuts per un pendent bastant costerut. El turó de la Rovira, i especialment el barri del Carmel, també són un escenari recurrent en la novel·la 'Últimas tardes con Teresa', de Juan Marsé. Al ser, dins de la ciutat, una de les zones més elevades, les vistes comprenen tota la costa urbana. Allà lluny, a la dreta, es veu el Prat i a l'esquerra, també a la llunyania, Badalona.

2. TERRASSA DE L'HOTEL AXEL (EIXAMPLE)

Al número 33 del carrer d'Aribau hi ha l'hotel gai Axel, que té una terrassa a la qual es pot pujar durant tot l'any. Des d'allà, s'hi obtenen unes boniques vistes de l'interior de la ciutat i, especialment de l'Eixample. Gairebé no s'hi veu, però, el mar i només s'observa la punta d'edificis com la torre Agbar o la catedral. Tot i així, ofereix una bonica panoràmica de les teulades i terrasses del barri. Una curiositat: just al xamfrà de davant hi ha l'edifici número 36 del carrer d'Aribau, on va néixer Carmen Laforet i on té lloc bona part de la seva cèlebre novel·la 'Nada'.

3. TERRASSA DE L'HOTEL BARCELÓ (CIUTAT VELLA)

Una de les panoràmiques més especials de Barcelona. I poc coneguda. Es tracta d'una zona bastant elevada (un onzè pis) relativament a prop del mar, a la rambla del Raval. A causa de la forma de l'hotel (cilíndrica), aquesta terrassa ofereix unes vistes de 360 graus sobre la ciutat. El Tibidabo, la torre de Collserola, les teulades del Raval, el World Trade Center, Montjuïc (amb la piscina municipal), les tres torres industrials del Paral·lel, la Sagrada Família són només alguns dels espais a l'abast de la vista de qui hi pugi. Des de la terrassa de l'Hotel Barceló del Raval es percep el creixement cap a la muntanya de Collserola que Barcelona ha experimentat les últimes dècades. Val la pena visitar-la tant de dia com de nit. Obre només del maig a l'octubre.

4. TIBIDABO (SARRIÀ-SANT GERVASI)

És el cim més alt de la muntanya de Collserola amb 512 metres d'altitud. Des de la zona del temple s'obtenen les millors vistes de la ciutat, semblant a les del turó de la Rovira, però des d'un punt encara més elevat. Barcelona es dibuixa així als peus de qui la contempla i es veu a la perfecció la geometria quadriculada de la ciutat, amb el port industrial a la llunyania i el gran Mediterrani. El desavantatge del Tibidabo és que, sense cotxe propi, arribar-hi és un pèl complicat. Per fer-ho, s'ha d'agafar els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins a la parada Avinguda Tibidabo i, un cop allà, el tradicional tramvia blau. Finalment, el funicular fins a dalt.

5. MIRADOR DE LES ARENES (SANTS-MONTJUÏC)

A dalt del centre comercial, que es va construir a l'antiga plaça de toros de Les Arenes, la terrassa superior ofereix vistes de 360 graus, però a causa de la seva llunyana ubicació no es veu, per exemple, el mar. Al vespre, quan es comencen a encendre les primeres llums de la ciutat, les vistes de la majestuosa plaça d'Espanya amb els cotxes circulant-hi al voltant són especialment boniques. Al costat oposat del centre comercial hi ha el Palau Nacional, seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb unes bones vistes també des de la terrassa mirador, on s'ha de pagar per accedir-hi (és de franc, això sí, per als que hagin adquirit l'entrada del museu).

6. MIRADOR DELS JARDINS DE MIRAMAR (SANTS-MONTJUÏC)

És l'espai que està davant de l'Hotel Miramar, a la muntanya de Montjuïc. Aquest hotel va ser inaugurat el 1929 amb motiu de l'Exposició Internacional; després va ser reconvertit el 1959 en la primera seu de TVE a Catalunya fins a l'any 1983. El 2006 es va recuperar per a ús hoteler. Des dels jardins de Miramar s'hi pot veure el port industrial de Barcelona i contemplar una bona panoràmica del litoral marítim. Les torres del Paral·lel, el World Trade Center, l'estàtua de Colom i el barri del Poble-sec són alguns dels elements i espais més pròxims que es poden albirar des d'aquests jardins.

7. PARC DEL TURÓ DEL PUTXET (SARRIÀ- SANT GERVASI)

Notícies relacionades

El fet que el Putxet estigui situat a sobre d'un petit monticle el fa gaudir d'unes bones vistes de Barcelona. La pujada fins a la seva part més alta ofereix una bona panoràmica de la ciutat, des de la muntanya de Montjuïc fins a la torre Agbar, aproximadament, així com un tros de mar. Però la millor la dóna sens dubte el seu mirador, des del qual es poden disfrutar vistes de la ciutat en 360º.

8. CARRETERA DE LES AIGÜES (NOU BARRIS)

La carretera de les Aigües transcorre per la serra de Collserola, pel vessant que mira cap a Barcelona, des de Vallcarca fins a Pedralbes i Esplugues de Llobregat. Està molt transitada per persones que corren i ciclistes. Les vistes de la ciutat són immillorables i comprenen Barcelona i gran part del mar. De nit, a més, es veuen amb claredat els set feixos de llum que emanen del Palau Nacional.

Temes:

Turisme