UNA HISTÒRIA DE SANTS-MONTJUÏC... Sant Joan Maria Vianney

Una església amb cara

La parròquia de Melcior de Palau, inaugurada el 1952 amb motiu del Congrés Eucarístic, sorprèn per la seva peculiar façana

Ull diví 8 L’original façana des del parc de Can Mantega.

Ull diví 8 L’original façana des del parc de Can Mantega. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

La façana de la parròquia de Sant Joan Maria Vianney (Melcior de Palau, 56) és, com a mínim, peculiar. La seva forma de ve invertida, amb una vidriera al centre, sembla l'ull de la providència, que simbolitza la vigilància de Déu sobre la humanitat. «A causa de la seva façana, l'interior de l'església sembla una nau invertida. No és habitual. Només recordo haver vist una cosa similar a l'església de Pont de Suert», explica Octavi Sánchez, rector des del 2004.

L'església de Sant Joan Maria Vianney va començar a erigir-se als terrenys de la masia de Can Mantega el 1949 i va ser inaugurada el 1952. «Fins a aquell any, els veïns es reunien en un local del carrer d'Alcolea», explica Sánchez. La seva construcció es va produir durant la postguerra, quan es van començar a aixecar esglésies com a resposta a les moltes que havien sigut destruïdes durant la contesa.

Nou barri

També hi va influir un altre fet històric: el XXXV Congrés Eucarístic Internacional, que va tenir lloc a Barcelona el 1952. Amb motiu d'aquell esdeveniment va néixer el barri del Congrés a Sant Andreu. «Però, a més, els corrents migratoris dels anys 60 van comportar el naixement de nous barris i, amb ells, noves esglésies», contextualitza Sánchez. La parròquia de Sant Joan Maria Vianney n'és una.

Notícies relacionades

Els jardins de Can Mantega, situats davant de l'església, estan en obres per remodelació des d'abans de Nadal. El rector lamenta que, per aquest motiu, la cavalcada de Reis no va parar aquest any als jardins com sempre fa. «Tampoc podrem celebrar el Diumenge de Rams a la plaça», apunta. En aquesta parròquia se celebra la popular benedicció de rams amb actors que es disfressen d'apòstols i amb un ase de veritat. «Això només es fa a Sants. Sempre ve moltíssima gent a veure'ns».

Amb 67 anys d'història, la parròquia Sant Joan Maria Vianney (en honor al francès patró de tots els rectors) només ha tingut tres sacerdots titulars. «Sempre hi ha hagut molta estabilitat», aclareix el capellà.

Temes:

Religió