DISTRICTES un veí de sarrià-sant gervasi... Iñaki Mur, actor

«Quan el ministre és a Sant Gervasi, no hi ha tabac»

Oliver Grau, l'alumne que va arribar l'últim a les classes de 'Merlí' (TV-3), ho va revolucionar tot amb la seva gran naturalitat. Darrere d'aquest paper hi ha l'actor Iñaki Mur, veí de Sant Gervasi-Galvany, a la vora de les Tres Torres i les Corts

Cine i televisió 8 L’actor que interpreta el personatge d’Oliver Grau a la sèrie de TV-3, ’Merlí’, al seu barri.

Cine i televisió 8 L’actor que interpreta el personatge d’Oliver Grau a la sèrie de TV-3, ’Merlí’, al seu barri. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Quan Iñaki Mur (Barcelona, 1993), de petit, va preguntar als seus pares per què ells no tenien una casa o un apartament a la platja o a la muntanya com molts dels seus companys de classe, i de barri, la seva mare li va contestar: «¿T'agradaria? Si vols, podem tenir-ne un, però llavors s'han acabat els viatges i menjar en restaurants», rememora l'actor de Merlí (TV-3). Mur és franc i espontani com el personatge que el va portar a la pantalla amb la sèrie de Televisió de Catalunya protagonitzada per Francesc Orella. La seva anècdota familiar explica què és el que més li agrada. «Viatjar i menjar són les meves dues grans passions -afirma el veí de Sarrià-Sant Gervasi-. A casa, tot ho celebrem sopant fora».

Així, sense segona residència fora de la ciutat, va ser com Mur es va fer amic de la tranquil·litat que els caps de setmana i festius buida el seu barri -Sant Gervasi-Galvany, a la vora de les Tres Torres i el districte de les Corts-. «Em conec l'itinerari del Nitbus com la palma de la meva mà. Faig molta vida a Gràcia i al Born, però quan arribo aquí sento que això és casa. Aquí estic tranquil. Aquest és el meu refugi de pau, sobretot el cap de setmana», diu.

De l'esgrima al musical

Mur va estudiar la primària en un col·legi anglès de l'avinguda del Tibidabo. «Aquesta va ser una bona jugada dels meus pares», considera l'actor, que ara estudia francès. «Vaig fer la secundària al Serrat i Bonastre de la plaça de Lesseps. Va ser un canvi d'aires important».

Mur és fill d'un químic, «supercinèfil», i d'una infermera, i té una germana que estudia Turisme. «Jo sempre he sigut molt mitòman. Quan vaig veure la pel·lícula d'Els tres mosqueters, vaig voler fer esgrima, i en vaig fer. I quan vaig veure Cantant sota la pluja, també volia cantar i ballar». Llavors va entrar a l'escola de ball d'Àngels Gonyalons, Memory, i des d'allà el van escollir per cantar amb els SP3, el grup musical del Club Super3.

En aquell moment, ell ja sentia que volia ser actor. Nancy Tuñón, Agustí Villaronga i Laura Jou han sigut alguns dels seus formadors per aconseguir-ho, i ESO Entidad sobrenatural oculta, de Santi Lapeira, va ser la seva primera pel·lícula. Després en van arribar d'altres, com Messi, d'Alex de la Iglesia, o El olivo, d'Iciar Bollaín.

Diverses obres de teatre i la sèrie Polseres vermelles (a TV-3 i a Antena 3) han precedit la seva interpretació d'Oliver, l'alumne de Merlí, «el treball que més m'ha marcat fins avui», assegura el veí de Sant Gervasi, que ja s'ha doblat a si mateix en castellà per ser Oliver a Antena 3. I, abans de començar a gravar, a l'abril, la segona temporada de l'exitosa sèrie, Mur prepara el guió d'una pel·lícula. «Amb uns col·legues, fa sis mesos que l'estem desenvolupant», avança el membre i cofundador, el 2011, de la companyia de teatre La Hydra.

Autògrafs al costat de casa

Notícies relacionades

Mur, que conforma duo amb Marta Trujillo a la banda Popsters, se sent molt orgullós de formar part de l'elenc de Merlí, encara que la popularitat de la sèrie el porti a «esquivar aglomeracions». «En el moment que firmes un autògraf, ja no et pots moure. A L'Illa Diagonal, em sol passar», aclareix qui diu estar encantat amb el seu barri. «És tranquil i familiar, amb moltes zones perquè juguin els nens», apunta.

«Aquí hi viuen Trias, Martínez de la Rosa i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. No m'importa, però quan el ministre és a prop, activen inhibidors de freqüència i no hi ha tabac. El senyor del bar no pot activar la màquina amb el comandament per vendre-me'n».