CONFERÈNCIA AL COL·LEGI DE PERIODISTES

Colau apel·la a l'esquerra per invertir 150 milions en 15 barris desafavorits

La iniciativa emula el pla de barris del tripartit i es concentrarà al Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Collserola

L'alcaldessa anuncia que inicia una ronda de converses per buscar un acord per a un govern progressista

icoy32400112 barcelona 13 01 2016    conferencia la alcaldesa r160113201331

icoy32400112 barcelona 13 01 2016 conferencia la alcaldesa r160113201331

4
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA

Tipa de veure mapes de Barcelona en els quals les desigualtats s’acumulen en certes zones, l’alcaldessa Ada Colau va anunciar ahir un pla de barris que actuï contra els sectors més vulnerables. Emulant el pla del govern tripartit, tal com ella mateixa va admetre, l’objectiu és que 15 barris de la capital rebin una injecció de 150 milions d’euros en aquest mandat.

Però vol afrontar el repte d’acord amb els municipis veïns i també amb el beneplàcit de la resta de les forces polítiques del consistori, principalment les d’esquerres, a les quals ha emplaçat novament a arribar a un pacte que permeti la governabilitat de Barcelona. I ja ha avançat que vol dedicar importants esforços a aquest tema a partir d’ara.

DIAGNOSTICAT PER ALTRES

La inversió es concentrarà en l’eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya, és a dir, els situats a la falda de Collserola. Fixar-se en el Besòs té un mèrit relatiu, perquè la majoria dels partits ja havien diagnosticat durant la campanya electoral que calia actuar-hi. Tant Xavier Trias (CiU) com Jaume Collboni (PSC) portaven en els seus programes diverses mesures.

Colau va aprofitar la seva primera conferència anual al Col·legi de Periodistes, cita amb la qual s’acostuma a considerar que comença l’any polític municipal, per buscar una complicitat que permeti que aquests barris deprimits surtin del túnel. Es va referir als dèficits urbanístics, però també a la falta de suport social.

ORIOL NEL·LO, ASSESSOR

De tota manera, va voler subratllar que la proposta de Barcelona en Comú (BC) no té un caire «assitencialista» sinó que aspiren a donar les eines perquè deixin de ser barris de segona i passin a ser de primera. Hi haurà una oficina del mateix ajuntament que coordinarà aquestes tasques, però també participarà en el programa justament una de les figures que més bé va conèixer el pla de barris, el llavors secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo.

Aquest experimentat geògraf coordinarà un grup d’assessors extern per portar a terme la que serà, en paraules de l’alcaldessa, «una de les grans mesures del mandat». Per això ha invitat els partits a un «pacte de ciutat» que allargui la inversió més enllà de l’actual mandat i que duri almenys una dècada. D’aquesta manera, el corredor del Besòs, «ciutat oblidada», que ha recordat que també és conegut com «el corredor de la pobresa», podrà beneficiar-se d’aquest impuls.

TAN ESTABLE COM SIGUI POSSIBLE

En la seva conferència, que va durar un parell d’hores perquè després del discurs inicial se li van poder fer preguntes, l’alcaldessa va comptar amb la presència del cap de files de CiU i del PSC, Xavier Trias i Jaume Collboni, respectivament; i dels portaveus d’ERC i el PP, Jordi Coronas i Javier Mulleras. Encara que només aspira a convèncer-ne dos, Colau va recordar que «el període electoral ja s’ha acabat» i que cal la «coresponsabilització» per gestionar la ciutat.

De fet, si BC pretén incorporar en el pressupost d’aquest any una primera partida econòmica per a aquest pla de barris, necessita mantenir la sintonia que, amb alguns sobresalts, li ha permès tirar endavant la despesa del superàvit i les ordenances fiscals, va voler recordar. Per això és imprescindible que, amb un pacte «al més estable possible», o negociant un per un, emprengui les converses com més aviat millor.

SALARI MÍNIM

Com ja va fer en la conferència a la Cambra de Comerç de Barcelona, la líder de BC va voler espantar els apocalíptics sobre la seva gestió. Va verbalitzar per primera vegada que encara que se’ls atribueix una priorització de les polítiques per al benestar de les persones, el seu govern també vetlla per l’economia. Va insistir a dir que una de les seves idees és crear un salari mínim de ciutat, un assumpte per al qual ja disfruta del consens amb altres forces.

Notícies relacionades

En aquesta crida al consens l’alcaldessa va anunciar que també mantindrà contactes amb els alcaldes («i alcaldesses», va subratllar, «que són la majoria») de municipis del Besòs. La seva idea és mantenir una «col·laboració màxima» no només amb les entitats locals sinó també amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), on governa en coalició amb PSC i ERC, i amb la Generalitat. I va especificar que  no havia de llegir-se aquesta invitació a treballar conjuntament com una mera qüestió econòmica sinó també de «coordinar polítiques».

Al ser preguntada per la creació del nou Govern, va revelar que dimarts ja va demanar una entrevista formal al president Carles Puigdemont, encara que el president li va assegurar que preferia que fos una trobada amb contingut, per decidir coses. «Cal viure amb tranquil·litat. Cal deixar-los prendre possessió del càrrec, que expliquin les seves propostes. A nosaltres no ens van donar ni 10 dies de gràcia», va recordar amb un somriure.