DEBAT SOBRE L'ÚS DE LA VIA PÚBLICA

L'Ajuntament de Barcelona replica als restauradors que només ha retirat 36 terrasses

El gremi rebutja el reajustament de la normativa proposat pel govern municipal

El PSC es brinda a apadrinar una terrassa per sumar-se a la campanya de famosos

icoy32184911 barcelona 16 12 2015 famosos terrazas david 151216200334

icoy32184911 barcelona  16 12 2015   famosos terrazas    david 151216200334
famosos terrasses
terrasses famosos
famosos terrasses

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

No és freqüent, però de tant en tant passa a Barcelona, amb la consegüent sorpresa dels clients: apareixen urbans, tècnics municipals i operaris, i en un tres i no res desmunten una terrassa completa i se l'emporten en un camió, mentre els usuaris es queden amb el cafè a la mà. Va passar fa uns dies en un bar del carrer de Calàbria. L'operatiu és el punt final a ordres de tancament no complertes voluntàriament. En plena polèmica sobre la validesa de l'ordenança de terrasses o no, el sector ha emprès una campanya recolzada per cares famoses en defensa de negocis afectats per la nova ordenança de terrasses i que corren aquest risc, com ha avançat aquest dimecres EL PERIÓDICO. L'ajuntament va respondre ahir que des de començament d'any s'han aixecat 36 terrasses, completament o parcialment. Una xifra baixa que reflecteix que, de moment, hi ha moltes més amenaces que execucions.

La batalla de les terrasses porta camí d'acabar l'any sense treva formal. El gremi es mostra més bel·ligerant que mai, perquè 2.200 de les més de 4.600 terrasses (segons les últimes dades municipals) estarien més o menys afectades per l'ordenança que es va aprovar sota el mandat de Trias. Per això, rebutgen els ajustos proposats la setmana passada per l'ajuntament en el si de la comissió tècnica de terrasses. Les mesures --que no requeririen passar pel plenari i només per la comissió de govern-- corregeixen algunes distàncies, però "només resolen el 10% dels casos", objecten. Aquesta comissió tècnica la va aprovar la setmana passada pels pèls gràcies als vots favorables dels tècnics municipals, i amb el vot contrari dels gremis de restauració, forns, Pimec i el Consell de Gremis. 

TENSA ESPERA 

Notícies relacionades

En l''era Colau', els que incompleixen les noves regles de distàncies respecte al mobiliari urbà han rebut avisos, ordres de retirada i multes. La gran majoria han sigut recorregudes. Altres han acatat les retallades voluntàriament. Entre les 36 retirades, es tracta de casos en què no hi havia llicència o se superava en més del 50% l'espai ocupat, expliquen fonts municipals. Però són molts els que mantenen la terrassa instal·lada mentre arriba la modificació de la norma que va anunciar l'ajuntament l'estiu passat després d'una allau de queixes del sector i dels grups de l'oposició. 

Varietat de veus a favor i en contra de la normativa

En aquest mogut escenari, Colau mira d'equilibrar la balança entre els que defensen el sector per motius hedonistes o econòmics (per a molts negocis la terrassa és part fonamental de la facturació), i els que consideren que hi ha una saturació. La plataforma veïnal de l'Eixample Recuperem les Voreres, per exemple, va defensar ahir la normativa com a única via per posar ordre en la hiperocupació d'algunes voreres. Els veïns que la integren lamenten que no es compleixi amb més contundència l'ordenança, per evitar que el mobiliari de les terrasses i els seus faristols (aspecte que ja es va regular el 2014) copin l'espai dels vianants, i que s'ajustin els aforaments permesos. En sentit contrari, propietaris i clients d'un parell de locals que perden la terrassa en l'entorn d'Escorial amb travessera de Gràcia es van concentrar ahir en senyal de protesta.

A l'espera que els canvis definitius es materialitzin i davant les notificacions que reben centenars d'empresaris, el gremi ha mobilitzat més d'una trentena de famosos locals (Pep Sala, Joan Pera, Josep Maria Pou, Nacho Vidal, Mercè Sampietro, Maruja Torres, Mariscal, Philip Stanton, Javier Planas, Bonaventura Clotet, Glòria Serra, Teresa Gimpera, Martina Klein, Xavier Graset, Toni Albà i molts més) perquè apadrinin una terrassa que freqüentin. El consistori no va voler ahir pronunciar-se sobre aquesta acció. Sí que ho va fer, des de l'oposició, el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, que lamenta que la modificació no s'estigui tramitant a més bon ritme, mentre "s'ofega econòmicament molts negocis de barri". El regidor es va oferir a apadrinar una terrassa, afegint-se a la campanya.

Temes:

Terrasses