INSÒLIT RECORREGUT EN UNA COMPETICIÓ NOCTURNA

La Barcelona Midnight Trail passarà per l'interior del temple del Tibidabo

Serà la primera carrera que inclogui una església en el seu traçat

La prova, de 15 quilòmetres, obligarà a pujar més de 400 escales

1a edició de la carrera nocturna, ’Barcelona Midnight Trail’ al Tibidabo. / MARIESA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

Una roda de premsa dóna poc marge a l'originalitat. La de la Barcelona Midnight Trial, no aspirava aquest matí a trencar motllos, amb la seva presentació 'power point', els micros, les ampolletes d'aigua i les cadires. Però ho ha aconseguit. La posada de llarg de la carrera nocturna, que arriba a la seva quarta edició, ha estat presidida per un dels organitzadors, Nicolas Beck; un salesià, i una corredora amb el seu bebè sobre les cames. Tot té la seva explicació. El religiós, Carlos Garulo, s'ha encarregat de detallar la principal novetat d'aquest any: en els 15 quilòmetres de recorregut per Collserola s'hi inclou el pas per l'interior del temple del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo. Res de rodejar-lo o deixar les portes obertes perquè es vegi l'interior, no. Els corredors, abans de travessar la meta situada a l'entrada del parc d'atraccions, pujaran per les escales del temple fins a la terrassa principal. Allà accediran a l'església, travessaran el passadís central i pujaran una escalinata de cargol fins a arribar al puntmés alt, just sota de l'estàtua. Baixaran per l'altra torre i per l'escala de l'altre costat. 

Tot va passar al final de l'edició de l'any passat. Els organitzadors, uns dies abans de la tercera edició, van avisar els religiosos que el divendres d'aquella setmana hi hauria enrenou, perquè no els vingués de nou. D'allà va sorgir un dinar amb Garulo, que va serb qui va llançar la proposta que va despertar pampallugues en els ulls dels ideòlegs de la Midnight Trail. "No hem trobat cap altra carrera que passi per l'interior d'una església", assenyala Beck, que va ser el primer sorprès que els mateixos salesians plantegessin que mil persones suades i amb els peus plens de pols entressin al seu temple. "A vegades ens oblidem del benefici espiritual i anímic de les coses, i a més nosaltres vam ser els primers habitants de la muntanya i no volíem quedar-nos-en al marge", ha explicat a aquest diari Garulo. 

Quan el primer participant trepitgi el santuari (la cita és el 18 de setembre), l'orgue començarà a sonar, i no deixarà de fer-ho fins que passi l'últim corredor. "És una experiència totalment sensacional, màgica, sembla que connectes amb l'univers", ha explicat Ragna Debats, corredora de l'equip Grifone, que va ser la primera a provar el sorprenent recorregut final. Al marge de poder trotar sobre terra sagrat, els 'runners' als quals no els preocupa gaire el crono podran disfrutar de les meravelloses vistes de Barcelona des de la terrassa. 

Notícies relacionades

En aquesta edició, l'organització espera aconseguir que el 25% dels inscrits siguin dones --el 2014 van ser el 21%--. La prova té 500 metres de desnivell positiu i transcorre en un 90% per senders i pistes. Entre les mortals escales de la Font del Mont i les del temple del Tibidabo, els participants hauran de superar uns 400 esglaons de pujada i 200 de baixada. 

La primera Midnight Trail es va celebrar el 9 de setembre del 2012 amb 500 participants. El parc, malgrat les pressions d'alguns grups ecologistes i animalistes, va permetre doblar les inscripcions. De moment, hi ha hagut sempre ple.