Barcelona, peça clau en la logística

L'ajuntament de la ciutat participa en la fira SIL organitzant diverses activitats

Fira de Barcelona acull el 17è Saló Internacional de la Logística i la Manutenció del 9 a l’11 de juny.

Fira de Barcelona acull el 17è Saló Internacional de la Logística i la Manutenció del 9 a l’11 de juny.

3
Es llegeix en minuts
María Torres / Barcelona

Del 9 a l'11 de juny es donaran cita a Barcelona, al pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, les empreses més representatives del sector logístic en el que serà la 17a edició del SIL (Saló Internacional de la Logística i la Manutenció), que aquest any se celebra en paral·lel a la 13a edició del Fòrum Mediterrani de Logística i Transport i la 8a Cimera Mediterrània de Ports.

Aquests esdeveniments estan cridats a convertir la capital catalana en aparador europeu de referència del sector i també representen una oportunitat per mostrar internacionalment els actius del territori i el potencial del teixit empresarial local. 

Segons dades de l'organització i de l'Ajuntament de Barcelona, s'espera una edició positiva que millori les xifres anteriors. En aquest sentit les perspectives són immillorables després d'haver celebrat amb un rotund èxit la mostra de l'any passat, que va suposar la confirmació de l'inici de la recuperació del sector. El 2014 es va comptar amb un 45% de societats internacionals i 550 empreses participants.

La celebració del SIL a la Barcelona està avalada per xifres que parlen per si mateixes: a Catalunya hi ha un total de 3.600 firmes especialitzades en serveis logístics; la superfície total dedicada a aquestes activitats és de més de 6 milions de metres quadrats; així mateix s'ha de considerar que el sector logístic i del transport representa el 3% del PIB total de la comunitat.

Una altra dada destacable és que Catalunya és la primera regió exportadora a nivell estatal. Durant el 2014 va exportar béns per un valor de 60.194 milions d'euros (el 57% del total de les exportacions catalanes són internacionals). Xifres significatives apunten que el sector logístic ocupa 174.000 llocs de treball qualificats i compta amb una variada oferta formativa en aquesta matèria: més de 250 titulacions que cobreixen tots els perfils professionals de la cadena logística.

EUROREGIÓ

Barcelona es posiciona en l'actualitat com el primer centre logístic del sud d'Europa, amb una posició geoestratègica privilegiada, una àrea que concentra 7,5 milions d'habitants, i que es configura com a punt clau al corredor mediterrani. És, també, un important ‘hub’ de connexió amb els mercats de consum asiàtics i del nord d'Àfrica, així com amb els mercats llatinoamericans i la regió euromediterrània.

L'àrea de Barcelona es troba al centre d'una euroregió econòmica ubicada a menys de dues hores de les principals capitals europees i constitueix un dels àmbits metropolitans més dinàmics de l'àrea continental. La logística és un element clau en aquest context, tant perquè constitueix un important sector econòmic en si mateix, com pel suport que dóna a la resta del teixit productiu, fent-lo més competitiu especialment en el mercat internacional.

INFLUÈNCIA

En aquesta conjuntura s'han programat diferents activitats tendents a donar a conèixer les possibilitats de Catalunya i la seva voluntat d'augmentar la seva influència sectorial en el conjunt europeu. El SIL inclou en el seu programa el rum Mediterrani de Logística i Transport, que compta amb una important presència de líders empresarials internacionals i directius dels principals ports del món, transportistes, propietaris de càrrega, navilieres, operadors ferroviaris i de terminals i empreses vinculades amb el sector.

El consistori barceloní recolza aquest important esdeveniment a través de Barcelona Activa, que organitza, el dijous 11 de juny, de 15.30 a 18.30 hores, l'espai Job Market Place, amb ofertes laborals que posaran en contacte empreses i candidats del sector logístic. Es tracta d'una àrea de reclutament i ‘networking’ on els candidats s'entrevistaran amb les empreses que disposen d'ofertes laborals com Decathlon, Crown Lift Trucks, Serveto, Dupessey Iberica, Werfenlife, AndSoft, ToolsGroup o Empresa Espanyola de Laminació, entre altres.

Notícies relacionades

L'ajuntament també hi participa a través de conferències organitzades per la plataforma publicoprivada Live, per promoure la mobilitat sostenible en les flotes captives, orientada a la distribució eficient de mercaderies.

La capital catalana també acull aquest mes de juny la segona edició del European Supply Chain & Logistics Summit, que se celebra al Palau de Congressos de Catalunya del 15 al 17 de juny. És una gran plataforma de promoció del sector logístic de la ciutat, per crear oportunitats de negoci i posar en valor actius logístics nacionals davant uns 400 directius d'empreses líders d'aquest àmbit.