Història, art i cultura sense passar per la taquilla

La 11a edició de la Nit dels Museus inclou nous espais i exposicions

Visitants a la via sepulcral romana, durant l’última edició de la Nit dels Museus.

Visitants a la via sepulcral romana, durant l’última edició de la Nit dels Museus. / Gunnar Knechtel

2
Es llegeix en minuts
DARÍO REINA / Barcelona

Allò de la falta de temps no servirà com a excusa. Ni tampoc el preu. Perquè més de 80 museus de Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Cornellà, Esplugues, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet obriran les portes completament gratis el dissabte 16 de maig, entre les 19.00 hores i la 1.00 de la matinada.

La Nit dels Museus celebra una nova edició amb intenció d'universalitzar la cultura i mostrar el potencial museístic de Barcelona i els seus voltants.

Per completar l'oferta de la vetllada, a més de les col·leccions que inclouen aquests centres, els assistents podran disfrutar d'altres activitats paral·leles, com visites guiades o dramatitzades o contacontes, entre altres.

És l'onzena edició d'aquesta proposta (cada any multitudinària), una iniciativa original del Consell d'Europa, en què participen més de 4.000 museus de 40 països.

NOVETATS

Com és habitual, La Nit dels Museus amplia el seu catàleg aquest any, sumant nous espais a la llista: el Muhba Domus Avinyó, el Muhba Oliva Artés, el Museu de Cultures del Món de Barcelona, la Gran Lògia Provincial de Catalunya, la muralla romana del carrer de Sotstinent-Navarro, la Torre de les Aigües del Besòs, la Torre de Bellesguard de Gaudí, el Museu Palmero, el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, la col·lecció OlorVisual, la Casa dels Entremesos, la col·lecció Opisso de la Fundació Arqueològica Clos i el Museu del Disseny de Barcelona (ja amb totes les col·leccions obertes).

Per una altra part, la Fundació Catalunya-la Pedrera incorpora una novetat per facilitar l'accés a l'edifici: els visitants poden reservar l'entrada a través de la web www.lapedrera.com, escollint la franja horària de visita.

GASTRONOMIA

El festival Eat Street, que redefineix el concepte de menjar al carrer, també serà part de la Nit dels Museus amb una proposta basada en els productes de proximitat a preus assequibles.

Al voltant de la plaça de les Glòries, l'oferta dels xefs convidats girarà al voltant de la gastronomia d'Euràsia, mentre que al Fòrum es concentraran els estils culinaris propis de les Amèriques.

Per una altra part, el Van Van-Mercat Gastronòmada tornarà els dies 16 i 17 a la plaça del Castell de Montjuïc. En aquesta ocasió, a més dels ja habituals foodtrucks, es programaran concerts gratuïts, sessions de punxadiscos i espectacles familiars.

Tota l'actualitat de la Nit dels Museus es podrà seguir a través del compte de Twitter @bcncultura i l'etiqueta #bcnesmuseu. El canal Facebook de Barcelona Cultura recollirà la participació i opinions dels visitants. Així mateix, es podrà obtenir informació a través de les recomanacions de totes les activitats programades en cada centre a través de Foursquare. A més, es posarà en marxa una aplicació mòbil amb totes les activitats, horaris i ubicació dels museus.

Per últim, l'organització convida tots els ciutadans a donar la seva pròpia visió de La Nit de Museus a través d'un concurs fotogràfic, en què podran recollir com s'ha preparat la vetllada, com han transcorregut les seves visites o quines anècdotes els han passat.

Per participar-hi s'ha d'inscriure-s'hi prèviament a la pàgina web www.bcn.cat/fotomobil. Després, només s'ha d'obtenir alguna imatge, i etiquetar-les amb #bcnesmuseu a Twitter o Instagram (només seran vàlides les instantànies penjades en aquestes xarxes socials entre el dimarts 12 a les 9.00 hores i el dimarts 19 a les 23.59 hores).

Notícies relacionades

Hi haurà cinc fotografies guanyadores, que seran premiades amb un carnet BCNcultural (dóna accés a més de 400 activitats exclusives o amb descomptes especials).