SOPAR AMB FILANTROPS DE L'ÒPERA

El Liceu passa la safata

El Gran Teatre inicia amb el suport de Plácido Domingo una campanya per recaptar 450.000 euros per rehabilitar la façana de la Rambla

El president del Liceu, Joaquim Molins, agraeix a Plácido Domingo la seva assistència al sopar, dijous.

El president del Liceu, Joaquim Molins, agraeix a Plácido Domingo la seva assistència al sopar, dijous. / A. BOFILL

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

La façana del Gran Teatre del Liceu ha sobreviscut a dos incendis devastadors, el del 14 d'abril de 1861 i el del 31 de gener de 1994, i a les dues bombes Orsini que hi va llançar l'anarquista Santiago Salvador el 7 de novembre de 1893, de les quals només en va esclatar una a la platea. Quan després d'una profunda reconstrucció el 1999 va tornar a obrir les portes, l'històric parament que dóna a la Rambla va ser l'únic element arquitectònic que no es va rehabilitar. Només es va pintar.

L'última reforma integral de la façana data del 1874, quan els tècnics van seguir les pautes marcades per l'arquitecte Oriol Mestres el 1859 i van eliminar les plaques de terracota pel perill de despreniment. En una revisió recent, s'hi han detectat defectes estructurals com esquerdes al mur causades per les incidències meteorològiques i l'oxidació de la marquesina de ferro que el 1898 va dissenyar Salvador Viñals sobre del porxo.

El pressupost de la rehabilitació i d'instal·lar una nova il·luminació amb leds és de 450.000 euros. Per aquest motiu, el Gran Teatre ha emprès la campanya Dóna llum al Liceu, que va començar dijous a la mitjanit amb un sopar de mecenes celebrat al Foyer al finalitzar la versió concert d'I due Foscari, on Plácido Domingo sorprèn amb veu de baríton.

'Selfies' i flors

El cantant va estar a punt de cancel·lar la representació a causa d'una traqueïtis mal curada, però va cantar i després va ser l'estrella indiscutible del sopar. Entre el foie micuit i les copes de cava, no paraven d'aplaudi-lo, de demanar-li selfies i d'entregar-li flors i regals. No hi ha cap precedent d'un acte així apadrinat per un famós promogut pel Liceu.

Hi van assistir més de 250 comensals que, seguint l'exemple dels banquets benèfics dels Estats Units, van pagar 250 euros per contribuir a la reforma que s'iniciarà aquest any. Entre els convidats hi havia l'oftalmòleg Rafael Barraquer, l'advocat Miquel Roca i els empresaris Salvador Alemany, president del grup Abertis, i Mariano Puig, directiu de la multinacional de perfumeria. Es van recaptar 69.000 euros i ara la campanya prossegueix a través de donacions per la web (liceu.barcelona.cat).

Notícies relacionades

L'objectiu és implicar-hi el món empresarial i també contribuents més modestos. L'antecedent d'aquesta iniciativa el trobem a París, quan l'Òpera Garnier va proposar un micromecenatge per restaurar els fanals que adornen el recinte exterior.

Alemany va assenyalar que en aquests moments de crisi és una bona opció recuperar el mecenatge per millorar un teatre tan arrelat a la història de Barcelona. «S'hi ha d'implicar el conjunt de la societat. Entre tots, ho aconseguirem», va dir. Al seu costat, Puig va considerar que el coliseu de la Rambla és un «gran actiu» per a la ciutat.