El fiscal denuncia García Prieto d'apropiar-se 1,7 milions de la Fira d'Abril

Set membres més de l'entitat també estan acusats d'apropiació indeguda i frau continuat

El ministeri públic també atribueix la justificació "mentidera" de les subvencions públiques rebudes

Francisco García Prieto, a la fira del 2012.

Francisco García Prieto, a la fira del 2012. / ARXIU / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat al jutjat de guàrdia de la capital catalana l'expresident de la Federació d'Entitats Andaluses a Catalunya (FECACFrancisco García Prieto i altres membres de la seva cúpula per apropiar-se 1,7 milions d'euros de guanys de la Fira d'Abrilen les edicions del 2008 al 2013 celebrades a la capital catalana i haver justificat "mentiderament"  més de 600.000 euros de subvencions públiques.

En la seva denúncia, la fiscal acusa dels delictes d'apropiació indegudafrau en subvencions i delicte continuat de falsedat en document mercantil i oficial l'expresident de la FECAC, dos dels seus fills, el vicepresident Juan Miguel Terrino i quatre membres més de la cúpula de l'entitat i proveïdors habituals de l'organització.

Les diligències de la fiscalia es van obrir arran de la denúncia prèvia que va presentar l'actual direcció de la FECAC, organitzadora de la Fira d'Abril de Barcelona, davant les sospites d'irregularitats en la comptabilitat de l'associació quan era presidida per García Prieto, que va deixar el càrrec el 2013.

La fiscal Ángeles Negrete acusa García Prieto, que a més presidia la Fundació FECAC sense ànim de lucre, de concertar-se amb els seus fills per apoderar-se de 429.691 euros que corresponien a l'entitat en concepte dels descomptes que aquesta havia concertat amb l'empresa Damm com a proveïdora exclusiva de les begudes de la Fira d'Abril entre el 2008 i el 2011. Entre els anys 2008 i 2013, segons l'acusació, el que va ser màxim directiu de l'entitat andalusa es va apoderar d'1,2 milions d'euros procedents dels ingressos obtinguts per la venda de begudes a la Fira d'Abril de Catalunya, import que "no va ser ingressat per l'acusat en els comptes bancaris de la FECAC".

Per facilitar aquest "apoderament" ocultant els imports reals de les vendes de begudes, afegeix la fiscal, García Prieto "va ordenar que els cobraments d'aquestes vendes es fessin preferentment en metàl·lic i habitualment no es facilitava per part de la FECAC cap factura o rebut pels subministraments encarregats".

Les subvencions

La fiscal també exposa en la seva denúncia que l'antiga cúpula de la FECAC va aconseguir desviar subvencions que rebia de les administracions per a l'organització d'esdeveniments culturals i socials, mitjançant la confecció de factures falses o inflades per justificar el destí del diner públic, entre els anys 2008 a 2013. El ministeri públic xifra en més de 600.000 euros les ajudes que van poder ser desviades mitjançant la facturació mentidera, procedents de la Generalitat, la Junta d'Andalusia, l'Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), així com la Diputació de Barcelona i de l'Obra Social La Caixa, principalment destinades a l'organització de la Fira d'Abril.

Notícies relacionades

La fiscalia ha trobat, així mateix, altres irregularitats. En els expedients de control financer del destí dels subvencions, assenyala la fiscalia, García Prieto i la secretària de la Junta de la FECAC, María Ángeles Ortega --també denunciada--, "van confeccionar un document que simulava tractar-se d'una acta aixecada en ocasió de la celebració de l'Assemblea General Ordinària" de l'entitat el 26 de març del 2011, malgrat que aquesta no s'havia celebrat. En aquesta acta, els denunciats van fer constar que s'havien llegit els comptes anuals de la FECAC corresponents al 2010 i que havien estat aprovats per unanimitat amb un resultat negatiu, tot i que "eren plenament conscients del mentider íntegre contingut de l'expressat document", afegeix la denúncia.

La denúncia també acusa García Prieto d'haver-se abonat 7.852 euros dels comptes de la FECAC en concepte d'una sostracció que hi va haver a la Fira d' Abril del 2011, malgrat que, segons la fiscal, "aquesta quantitat no resulta acreditada que hagués estat sostreta amb motiu d'un robatori amb violència i intimidació" al Magatzem Regulador de la Fira, ni que aquesta quantitat pertanyés al llavors president de l'entitat. Una vegada l'antiga cúpula de la FECAC havia cessat, els seus successors van trobar en una caixa forta de l'entitat 59.127 euros, "la pertinent comptabilització dels quals en els comptes de l'entitat havia estat ocultada per García Prieto", afegeix l'acusació pública.