DEBAT OBERT A CIUTAT VELLA
La cooperativa del sexe
Les prostitutes del carrer d'en Robador s'organitzen per seguir treballant a la zona i millorar la seva situació Reclamen a l'ajuntament la gestió d'una finca que acaba de comprar a la via
Ball 8Dues prostitutes d’en Robador, en una jornada reivindicativa. /
El projecte sona utòpic i en són conscients. «Però l'únic que no podrem canviar mai és que el sol surti per l'est i es pongui per l'oest», apunta optimista Janet, portaveu del col·lectiu Prostitutes Indignades, grup de dones que treballen al Raval «de forma lliure», subratllen.
La creació d'una cooperativa perquè les professionals del sexe que exerceixen al carrer d'en Robador puguin seguir amb la seva activitat de forma regular no entra en aquests paràmetres de l'impossible. Per aquest motiu han elaborat un projecte amb l'ajuda de la Fundació Calala (dintre del seu programa per a dones emprenedores), entitat guanyadora del premi 8 de Març de l'Ajuntament de Barcelona.
El seu ambiciós objectiu és crear una associació legal en forma de cooperativa que doni servei a les treballadores sexuals que estan agrupades en el col·lectiu Prostitutes Indignades i l'adquisició d'un espai físic per poder portar a terme «l'activitat econòmica de la cooperativa», segons explica aquest projecte. Les dones tenen identificat quin podria ser aquest espai. «L'edifici del número 25 del carrer d'en Robador, local històric de l'associacionisme del Raval, que considerem el nostre vaixell insígnia ja que va acollir l'ateneu del Chino i en què durant anys hem viscut i treballat», apunta la Janet.
Edifici que, no per casualitat, acaba de ser comprat per l'ajuntament juntament amb la finca del costat precisament per eradicar aquesta activitat irregular, amb l'objectiu de «rehabilitar les finques i posar-les en el mercat del lloguer assequible», segons fonts municipals, que afegeixen que «l'activitat de meublé de pisos dels carrers d'en Robador i Sant Ramon i del passatge de Bernardí té un impacte molt negatiu en l'entorn i en la vida veïnal perquè la captació de clients es fa al mig del carrer».
Malgrat que el municipi, nou propietari de l'immoble, té clar què hi vol fer, les dones que encara hi viuen i hi treballen no es rendeixen i expliquen a tothom qui vulgui escoltar-les la seva proposta, a més a més d'organitzar una sonora cassolada de protesta tots els dimecres a la tarda per fer-se sentir.
«L'edifici disposa d'un local als baixos que seria utilitzat com a bar i restaurant que gestionaria la cooperativa, donant així cobertura a companyes que estan indocumentades», explica la Janet, que detalla que hi hauria dos pisos per exercir la prostitució, un tercer que està dedicat a la formació de les dones i un quart destinat a l'equip tècnic perquè ajudi les companyes en situació d'explotació. Abans que tanquessin els seus bars, ja treballaven així. «Era la millor fórmula perquè no es captés els clients al carrer, que és del que es queixen els veïns», apunta la María, una altra prostituta veterana.
Porta tancada
Notícies relacionadesLa primera intenció del col·lectiu era presentar el projecte a la convocatòria de subvencions del municipi que es va obrir a finals del 2014, però no van aconseguir arribar a un acord amb l'ajuntament, ja que el màxim que el consistori ofereix en aquest apartat (àmbit dona) és de 12.000 euros, una xifra molt inferior a la que necessita el projecte.
Encara que la porta d'aquesta subvenció està tancada, elles segueixen lluitant per la seva proposta, i fonts municipals conclouen que mantenen un espai de treball amb l'associació Prostitutes Indignades per fer seguiment del tema «i valorar alternatives». Alternatives que hauran d'acordar ben aviat, ja que el municipi té interès a tancar l'assumpte i elles no tenen intenció de rendir-se.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- MOBILITAT El Tram Camp va prenent forma
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord