ciència. RECERCA

Comprendre el cervell

L'espai Top Ciència de CosmoCaixa difon el projecte 'Human Brain' i proposa una visita virtual als laboratoris internacionals que estudien el cervell.

Projecte Human Brain. CosmoCaixa. Isaac Newton, 26. Obert de dimarts a diumenge, de 10.00 a 20.00 hores. Preu: 4 €. Menors de 16 anys, entrada gratuïta.

Javier de Felipe, ahir, a l’espai Top Ciència, de CosmoCaixa.

Javier de Felipe, ahir, a l’espai Top Ciència, de CosmoCaixa. / josep garcía

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un dels grans reptes científics del segle XXI és entendre el cervell humà. Pesa 1,4 quilos i cap a la palma de la mà, però és l'estructura més complexa que es coneix en la naturalesa. Funciona amb un rendiment inassumible fins i tot per a l'ordinador més potent, i gasta menys energia que una bombeta de baix consum. Per aquest motiu, Top  Ciència, l'espai de CosmoCaixa que fomenta les  vocacions científiques, dedica una petita exposició a les recerques sobre aquest centre nerviós constitutiu de l'encèfal.

La mostra es titula Projecte Human Brain, noves estratègies per comprendre el cervell, i proposa una visita virtual pels laboratoris on es desenvolupa la recerca internacional. L'objectiu és que els visitants puguin convertir-se en un membre més de l'equip científic d'aquesta iniciativa, que té un enfocament multidisciplinari, a través de la neurociència, de la biomedicina del futur i de les tecnologies de la informació i de les comunicacions.

Javier de Felipe, neurocientífic i investigador del laboratori Ramón y Cajal del Consell Superior d'Investigacions Científiques, lidera aquest projecte de recerca, que ell mateix defineix com «una iniciativa avantguardista, interdisciplinària i d'extrema complexitat». L'estudi té una durada prevista de 10 anys, però ja es troba a la meitat de la primera fase (2013-2016).

Notícies relacionades

Arribar a conèixer el cervell suposaria descobrir què ens fa humans, desenvolupar les tecnologies informàtiques i també revolucionaris tractaments per curar malalties. Gràcies a Projecte Human Brain, aquests desafiaments estan a l'abast dels visitants de Top Ciència.

El públic podrà descobrir el que passa al cervell des que veu un estímul fins que reacciona amb una resposta motora. També esbrinarà quin cervell triga més a processar un senyal visual, el d'un ésser humà o el d'un macaco.