RECORD PÒSTUM A UN ARTISTA REBEL

La plaça de Rubianes estarà davant de les Cotxeres Borrell

L'Eixample aprova dedicar al còmic l'espai entre el Paral·lel i el carrer Viladomat

Aquest diari va iniciar al febrer una campanya perquè la ciutat homenatgés l'actor

El futur pla, plaça o placeta de Pepe Rubianes, ahir a la tarda.

El futur pla, plaça o placeta de Pepe Rubianes, ahir a la tarda. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El ple de l'Eixample va aprovar dimecres a la nit, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el Partit Popular, que el punt on es fonen els carrers de Viladomat, Marquès de Campo Sagrado i l'avinguda del Paral·lel rebi el nom de Pepe Rubianes. El que encara falta decidir és si l'espai es qualificarà com a plaça, placeta o pla, un tema que es tancarà al gener, en la pròxima comissió del nomenclàtor.

«Rubianes se'n fotria d'això que no s'acabin d'atrevir a dir-ne plaça», diu en broma Toni Oller, president de l'Associació Talia Olympia, entitat que treballa per la recuperació del Paral·lel més faranduler. Oller va ser un dels primers que va apostar perquè la plaça dedicada al còmic fos la situada davant de les Cotxeres Borrell, però també perquè aquesta s'urbanitzés com una «verdadera plaça». «Amb la forma d'i grega per la qual han apostat en aquestes placetes no es pot ni ballar una sardana sense haver de tallar el trànsit», exemplifica l'activista cultural que, malgrat això, celebra que finalment s'homenatgi l'actor, mort el març del 2009.

La campanya per dedicar una plaça a l'humorista, fill adoptiu de la Barcelona rebel, la va iniciar aquest diari al febrer, quan estava a punt de complir-se un lustre de la seva mort, el temps que la norma obliga a esperar per batejar un espai públic amb el nom d'un difunt. En poques hores la iniciativa va aconseguir reunir més de 5.000 firmes de ciutadans anònims, i múltiples personalitats van mostrar el seu suport a la campanya. Tots els grups municipals excepte el PP s'hi van pronunciar també a favor, igual que va passar dimecres en el ple.

L'OPCIÓ MÉS REALISTA

El debat es va centrar llavors en quin havia de ser aquest espai. La idea inicial era que fos a la Barceloneta, barri on Rubianes estava arrelat, o en algun punt de Ciutat Vella, el seu districte. Les ganes de resoldre l'assumpte com més aviat millor van fer optar per la solució més senzilla: aprofitar que l'actual reforma del Paral·lel generarà sis noves places (plans o placetes). La idea va ser ben acollida, perquè hi havia ganes de destapar la placa com més aviat millor i perquè el Paral·lel guarda també alguna cosa (cada vegada menys) de la Barcelona canalla que va seduir l'humorista.

Notícies relacionades

Ja en aquest punt faltava decidir quina de les sis places, placetes o plans. El municipi va proposar primer la del carrer d'Aldana, però va sentir -«en això sí que ens van fer cas», s'alegra Oller- la proposta veïnal que fos davant les Cotxeres Borrell, un bon lloc per realitzar activitats al carrer, aprofitant la infraestructura del centre cívic.

Les viudes de Rubianes tindran molt aviat -l'obra s'acabarà al febrer- un lloc més on plorar-lo.